Az utolsók közt Európában a romániai egészségügyi ellátás

Harmincharmadik helyen áll Románia az európai országok rangsorában az egészségügyi ellátás minősége terén, az ország 478 pontot ért el a maximális 1000-ből.

Románia tavalyhoz képest egy hellyel lennebb csúszott, a rangsort Szerbia zárja, 34. helyen – számolt be a HotNews egy nemrég közzétett felmérés eredményeiit idézve. Az egészségügyi szolgáltatások minőségét tekintve Hollandia áll az első helyen, 870 ponttal, majd Svájc, Izland, Dánia és Norvégia következik.

A felmérés elemzői szerint egyre nagyobb a szakadék a gazdag és a szegény államok között, és ennek elsősorban a gazdasági válság az oka. Arne Björnberg kutatásvezető szerint Románia, Bulgária és Szerbia még a korai gyermekelhalálozás kérdését és az életmentést sem tudja megoldani, annyira gyengék az egészségügyi szolgáltatások.

A kezelések eredményét és hatékonyságát, valamint az életkor meghosszabbításának lehetőségét tekintve utolsó helyen áll Románia. Ugyancsak utolsó az ország az orvosi szolgáltatások terén is; csak minden milliomodik lakosnak jut veseátültetés, holott az igény ennek sokszorosa.

A gyógyszerellátás terén is utolsó Románia: hiába van minden sarkon két-három patika, a korszerű hatóanyagok nincsenek jelen az országban, az ízületi gyulladásokra, szkizofréniára és különböző rákbetegségekre alkalmazott orvosságokról az országban nem is hallottak még a gyógyszerészek – olvasható az elemzésben. 

Kimaradt?