Mîndruță ismét üzent a magyaroknak a román nemzeti ünnepen

Tavaly december elsejei Facebook-bejegyzése után ismét üzent a december elsejei nemzeti ünnepen nemzettársainak és a Romániában élő kisebbségeknek Lucian Mîndruță tévés újságíró. Ezúttal a YouTube-ra feltöltött angol nyelvű videófelvételen beszélt a tolerancia szükségességéről.

Idei üzenetében az újságíró ismét méltatta a nemzeti kisebbségek szerepét Románia történelmében. Szerinte a kisebbségek olyan értékekkel gazdagítják az országot, amelyekre a románoknak büszkéknek kellene lenniük.

https://www.youtube.com/watch?v=zpUw4xOTG2A

A videóban Lucian Mîndruță országát egy hamburgerhez hasonlította. "Amikor azt mondjuk a hamburgerről, hogy szeretjük, akkor az étel egészét szeretjük, nemcsak egyik összetevőjét. Szeretjük a receptjét, a hozzávalókat, az ízvilágát, ami attól teljes, hogy minden komponens megtalálható benne, semmi nem hiányzik" – magyarázta. Szerinte ugyanez a helyzet a hazafisággal is: "Amikor a hazámat szeretem, mindenestől szeretem, mindennel és mindenkivel, aki benne él, mert így teljes (…) Akinek honvágya van, az nem csupán egy hegység vagy a tengerpart után vágyódik, hanem a hazai közösség, a sokszínű nemzet után is.”

Üzenetében azt is felvetette: miként lehet az, hogy alig húsz év alatt ennyire eltávolodtunk egymástól: magyarok, németek, zsidók és románok. Felidézi, hogy a Ceaușescu-rendszer pénzre váltotta a szászokat és a zsidókat, de ettől nem lett gazdagabb az ország, a társadalom sem. „Sőt miután itthagytak ezek az emberek és emigráltak, mi, románok kevesebbek lettünk” – fogalmaz az újságíró.

Szerinte a románok és a magyarok nem ismerik kellőképpen egymást, ez pedig a totalitarista múltban gyökerezik, amelyben mindenkit egyformára próbáltak emelni. „Több amerikai filmet nézünk, románok is, magyarok is, mint ahány produkciót egymás kultúrájából, kultúrájáról. Mindkét nemzet tagjai olvassák Dan Brown-t, de hány román olvasott már Krasznahorkai Lászlótól, aki a Google szerint a legjobb élő magyar író? És hány magyar olvasott Lucian Boiától bármit is, aki egy rendkívül értékes élő történészünk?” – tette fel a kérdést.

Felidézte, hogy nemrégiben sepsiszentgyörgyi és bukaresti könyvesboltokban járt, ahol román szerzők magyarra, és magyar szerzők románra fordított műveit kereste, sikertelenül. "Mikor döntöttünk úgy, hogy nem veszünk tudomást egymásról?” – tette fel a kérdést Mîndruță.

Összegzésképpen kijelentette: szerint hiányzik az értékelvű nevelés Romániában, amely révén valamennyi állampolgár elsajátítja, hogy nem léteznek felsőbbrendű és alsóbbrendű emberek, másodrangú polgárok. „A személyi szabadságnál fontosabb szabadság nem létezik, az etnikai hovatartozás pedig éppen úgy védelmet igényel mindenhol a világban, mint a tulajdonjog és az élethez való jog” – fogalmaz videoüzenetében az újságíró.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?