Dobogós helyezéssel tértek haza a RoboGóbék

Újabb magyarországi megmérettetésen vettek részt a robotprogramozó Hargita megyei diákok. Ezúttal nemzetközi versenyen, a FIRST LEGO League-n (FLL) próbálták ki tudásukat, és bizonyítottak is, ugyanis a dobogó harmadik fokára állhattak fel. Csapatmunkában pedig a legjobbnak bizonyultak.

Az FLL egy 10-16 éves fiataloknak meghirdetett tudáspróba, melynek alapja egy élvezetes, szórakoztató robotverseny. A résztvevőknek tíz fős csapatokban dolgozva egy előre megadott témában kellett kutatást végezniük, és egy teljesen automatikusan működő robotot kellett megtervezniük, programozniuk és tesztelniük úgy, hogy az képes legyen küldetését elvégezni egy terepasztalon. A FIRST LEGO League-ben résztvevő csapatok a feladatmegoldás közben végigjárták egy valóságos termékfejlesztés minden lépcsőfokát.

A megmérettetésen Székelyföld is képviseltette magát, ugyanis Hargita megye négy középiskolájából összesen tíz diák, egy csapatot alkotva vett részt a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban november 23-án megrendezett viadalon, RoboGóbék néven. A csíkszeredai Márton Áron, a székelyudvarhelyi Tamási Áron, a székelykeresztúri Orbán Balázs és a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium diákjaiból alakult a megyei csapat.

A feladatot az indulók előre megkapták, a pályát pedig, amelyen gyakorolni és fejleszteni lehetett, meg kellett vásárolni. A pálya beszerzésében és a nevezési díj előteremtésében Tánczos Barna szenátor, valamint a magyarországi NI Hungary vállalat segített, mely jelentős szerepet játszott a Lego Mentoring Program Hargita megyei elindulásában. Ugyanis 2012 őszén 25 darab programozható Lego robotot kapott adományként a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány a debreceni National Instruments vállalat képviselőitől, dr. Ábrahám Lászlótól és Héjja Ferenctől. A debreceni versenyre az utazást a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány támogatta.

A székely diákok egyébként már kipróbálták tudásukat szintén Debrecenben, a Kutatók Éjszakájának LEGO Robot Programozási Versenyén szeptemberben. Akkor a két Hargita megyei csapat megszerezte az első és a második helyet, maguk mögé utasítva a több éve programozó magyarországi diákokat.

A novemberi megmérettetést komoly felkészülés előzte meg, a több városban élő csapattagok – komoly szervezés és utazás árán - próbáltak egy helyen tréningezni, így hol Székelyudvarhelyen, hol pedig Csíkszeredában gyűltek össze gyakorolni.

A versenyen tizenöt feladat megoldását kellett a diákoknak bemutatni. A téma a katasztrófahelyzet volt, a verseny címe: Nature's Fury, azaz milyen megoldásokat kínál fel a tudomány a természeti erőkkel való küzdelemhez? A feladatmegoldáson túl négy próba is várt az ifjú titánokra: a robot design-t, a csapatmunkát, egy prezentációt, és magát a pályát is pontozta a zsűri. A programozási erőpróbán összesen tizenkét csapat vett részt. A RoboGóbék csoportja csapatmunkában első helyezett lett, összetettben harmadik.

Hargita megyéből Baló Timea Katalin, Golicza Lukács, Nagy Barnabás, Oprea-Benkő Péter (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda), Baja Zsolt, Godra Ádám, Lukács Róbert, Farkas Zsolt (Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely), Fejér Norbert (Salamon Ernő Gimnázium, Gyergyószentmiklós), Patakfalvi Őrs Krisztián (Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr) vett részt a versenyen. Felkészítő tanárok: Csonta Ildikó, Csomós Róbert (Márton Áron Gimnázium), Dénes Ildikó, Szélyes Emőke (Tamási Áron Gimnázium), Simó Margit (Orbán Balázs Gimnázium), Csiki Zoltán (Salamon Ernő Gimnázium).

„A verseny hangulata nagyon jó volt, a gyerekek remekül érezték magukat. Kicsi szépséghibája volt a megmérettetésnek, hogy a versenypálya kerete gyalulatlan fából készült, amiért szóltunk, mert beleakadt a robotunk. Ugyan megpróbálták a szervezők kijavítani, leragasztották szigetelő szalaggal, de sajnos az nem bizonyult elég vastagnak a hepehupák kiegyenlítésére. Ettől függetlenül meg vagyunk elégedve az elért eredménnyel, hiszen az első két helyet már legalább hat éve programozó diákok nyerték. A mi fiataljaink még nincs egy éve, hogy ezzel foglalkoznak. Csapatmunkában pedig a mi gyerekeink voltak a legkiválóbbak ” – nyilatkozta a versenyről Dénes Ildikó, a csapat székelyudvarhelyi kísérőtanára.

Erdélyből egyébként még két formáció indult, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum, valamint a kolozsvári The Cambridge International School csapata. A tehetséges székely fiatalokra felfigyelt dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Kara Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszékének vezetője, és ajánlotta nekik, hogy továbbtanulásként válasszák a Debreceni Egyetemet, hiszen minden oktató örülne az ilyen jó képességű hallgatóknak.

Kimaradt?