Így válik Kolozsvár látható várossá

Negyedik alkalommal csempésztek a kolozsvári közterekre művészeti programokat és kiállításokat, amelyek többek között a lakosság látókörét hivatottak tágítani. A Látható város idei kiadása az AltArt Alapítvány és a városháza együttműködésével valósult meg.

Mintegy negyven pályázó jelentkezett az idei kiállításra, végül kilenc ötletnek engedtek teret a szervezők. Számos érdekes projekt született így, például Larisa Sitar Műemlék című alkotása, amely az árnyékos helyen lévő szobrokat fedte be növényzettel, vagy a PeriFeeria csoport ötlete, amely során egy Monostor negyedi garázs-sor tetején lehet üzenni annak megfelelően, hogy a helyiek mit szeretnének viszontlátni az erkélyeikről. A JUSLIKEM csoport Mozgó kert címmel a közszállítás hangulatát igyekezett kellemesebbé tenni, így kertté varázsolták a 8-as vonalon járó autóbuszt.

Szerdán délelőtt, a Láthatatlan város megnyitóján a Karolina (Muzeului) téren A teljes kör (Cercul întreg) csoport invitálta az érdeklődőket egy zeneinstalláció kipróbálására, ahol többek között Emil Boc polgármester is leült egy hangszer elé.

Szakáts István, az AltArt Alapítvány elnöke a maszol.ro-nak elmondta, a Látható város egyfajta tanulási folyamat a városháza számára, hiszen megtanulják, hogy a művészet nem feltétlenül engedelmes és kezes, hanem kritikus, és problematizálni tud, ennek ellenére erős társadalmi felszabadító szerepe van. A városháza mára engedett merevségéből, mondta, hiszen míg az első évben az akkori polgármester, Sorin Apostu még „kiakadt” projekteken, az idei együttműködés a kritikus megnyilvánulásokra is rábólint, rövid egyeztetés után.

A pályázók szintén felengedtek idővel, míg azí első években elsősorban kiadványokkal jelentkeztek, addig idén igazán merész, kreatív ötleteket szavazhatott be a zsűri. A kérdés persze az, összegezte Szakáts, hogy a lakosság mit szól ezekhez a megmozdulásokhoz. Elmondta, kezdetben polgáriasan, higgadtan nézegették a munkákat, most azonban egyre több az olyan projekt, amire „rátehetik a kezüket”, amivel kapcsolatba kerülhetnek, ez pedig előnyös.

„Amíg fellángol annyira a kezdeményezőkedv, hogy úgy érzik, hasonló elképzeléseket ők is megvalósíthatnak, nagyon sok idő telik el” – fogalmazott, hozzátéve, előbb-utóbb lesznek ilyen megnyilvánulások, míg egyelőre csak egyéni szinten történnek előrelépések.

Kimaradt?