Ortodox Egyház: hamvasztás esetén megtagadják a szertartást

Az Ortodox Zsinat legutóbbi határozata nyomán arra hívja fel a hívek figyelmét, hogy abban az esetben, ha a hamvasztást választják, nem számíthatnak az egyház szolgálataira, sem temetés, sem más kapcsolódó vallásos szertartás esetén.

Azok ellen a papok ellen, akik ezt mégis vállalják, az egyházi bíróság büntetőjogi eljárást indíthat, valamint kizárhatják őket a papok sorából.

A zsinati döntés egy 1928-as határozatot frissít fel, amely arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy halottaikat hantolják el. ortodox0831

Mivel a költségek miatt egyre többen választották a hamvasztást, az egyházi elöljárók közölték: a pénzhiány nem ok arra, hogy elhamvasszák halottaikat csak azért, mert túl drága volna a temetés.

Az elöljárók hangsúlyozták: a papoknak tudatniuk kell az egyházközösség tagjaival, hogy hamvasztás esetén sem a temetésem, sem pedig halotti megemlékezésen nem vehetik igénybe az egyház szolgálatait.

Az Ortodox Egyház a szegényebbek számára sem hagyja meg a hamvasztás lehetőségét, ugyanis ezt a temetkezési módot szentségtörésnek tartják.

Kimaradt?