Mégsem lesz általános sztrájk az egészségügyben

Meggyőzték a szakszervezeteket a kormány intézkedései, így nem lesz általános sztrájk az egészségügyben – közölte szerdán Leonard Bărăscu, a Sanitas szakszervezet elnöke a Mediafax szerint.

A bejelentés előzményeként szerdai ülésén jóváhagyta a kormány azt, hogy a ledolgozott hivatalos munkaszüneti napokat, valamint a szombat-vasárnapokat duplán fizessék az egészségügyi alkalmazottaknak. Ebből a célból 200 millió lejjel emelték az egészségügy költségvetését 2013-ra. Az összegből az egészségügyi biztosító által felhalmozott adósságokat is törlesztik.

Továbbá 1124 befagyasztott állást is felszabadított a kormány, az orvosi, asszisztensi és szülészi poszokat várhatóan még az idén meghirdetik. Az előnyt élvező részlegek az aneszteziológia és intenzív terápia, valamint a pszichiátria.

Eugen Nicolăescu miniszter a kormányülés után találkozott a Sanitas szakszervezet vezetőivel is, és aláírták a kollektív munkaszerződéstről szóló dokumentumot, amely lehetővé teszi az egészségügyi alkalmazottak béremelését. 

A tárcavezető emlékeztetett, hogy 2014-ben tervbe van véve az orvosok fizetésének emelése, amelyet több lépésben valósítanak meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?