Szerda este kezdődik a hanuka ünnepe

Szerda este kezdődik hanuka, a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, ebből az alkalomból az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében meggyújtják hanuka első lángját a budapesti Nyugati téren.

A vallási szervezet keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nyolcnapos ünnep során idén az első lángot Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija vendégeiként Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész és Fischer Iván Kossuth-díjas karmester gyújtják meg szerda este, továbbá fellép a Sabbathsong együttes.

Az ünnepségsorozaton részt vesz mások mellett Hende Csaba honvédelmi miniszter, Tarlós István főpolgármester, Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 társelnöke, Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész, Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus és Farkasházy Tivadar humorista.

Emlékeztettek arra: hanuka annak az időszaknak állít emléket, amikor zsidó szabadságharcosok szembeszálltak üldözőikkel, és szentélyüket visszafoglalták, megtisztították, majd újraszentelték. Szerettek volna a menóra mécseseiben újból fényt gyújtani, ehhez csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, amely azonban "isteni csoda folytán" nyolc napon át égett.

Úgy fogalmaztak: "az ünnep során naponta meggyújtott menóra látványa és a hozzátartozó ünnepi hangulat bevésődik az emberi lelkekbe is. A hanuka nemcsak a zsidók, hanem az egész emberiség számára a szabadság és az igazság örök üzenetét hordozza."

Kiemelték: tizenöt éve annak, hogy a hanuka ünnep fényei Budapest utcáin is nyilvános ünneplés keretében lobbannak fel. A több mint kétezer éves ünnep gyertyái a hit erejére, a szabad identitásvállalás jelentőségére hívják fel a figyelmet. Utaltak arra, hogy amikor 1998-ban, a világszerte bevett utcai ünneplés hagyománya elkezdődött Budapesten is, a zsidó közösségen belül polémia indult el: "jó-e, hogy itt is utcára visszük a vallási ünnepet?"

A közleményben olvasható Köves Slomó ehhez kapcsolódó véleménye, miszerint "a növekedő előítéletekkel és gyűlölettel szemben csakis a nyitás lehet a leghatékonyabb válasz. Az elmúlt 15 év ünneplése megmutatta, lehet félelem nélkül, egymás kezét fogva ünnepelni, gyertyát gyújtani, énekelni és táncolni."

Kimaradt?