Több mint egymillió eurós árvízvédelmi infrastruktúra-fejlesztés

A magyar-román határon átívelő projekt nyitórendezvényét kedden tartották a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság székházában Gyulán. Bak Sándor, az igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: a vízügyi igazgatóság a vezető partnere az „Árvízvédelmi infrastruktúra fejlesztése a Körös vízgyűjtőn - KÖRÖSINFRA" elnevezésű projektnek, romániai társpartnere a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóság. A sikeres pályázaton a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 600 ezer euró támogatást nyert, nagyváradi partnere szintén 600 ezer eurót.

A projekt támogatási intenzitása magyar oldalon százszázalékos, román oldalon 99 százalékos. A magyarországi projekthelyszínek egy részén a kivitelezési munkálatok elkezdődtek, román oldalon egy gátőrházhoz vezető út építése zajlik, a beruházás mind a két oldalon jövő év végén fejeződik be.

A projekt keretében Gyulán, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Székházában felújítják és kibővítik a védekezési-irányítási központként működő törzsi szobát és korszerű telekommunikációs eszközökkel szerelik fel. Megújul emellett három, a védekezésben kulcsszerepet betöltő gátőrház: Sarkadon a Fekete-Körös jobb oldalán a Sitkai gátőrházon lecserélik a nyílászárókat, Szeghalomban, a Berettyó jobb partján, a Csíkéri gátőrtelepen új házat építenek és szintén nyílászárókat cserélnek a Fekete-Körös jobb oldalán lévő Szanazugi gátőrház és védelmi központ épületén.

Román oldalon a Somontai gátőrtelepet újítják fel és épül egy 6500 méter hosszú új bekötőút az őrházig.
 

Kimaradt?