Több mint hat évre ítélték a rotterdami festménylopás két elkövetőjét

Hat év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon a tavaly ősszel elkövetett rotterdami festménylopás két vádlottját. Radu Dogaru és Eugen Darie beismerte tettét, ezért ellenük gyorsított eljárásban született ítélet a többi négy vádlottól eltérően.

A bukaresti III. kerületi bíróság a különösen súlyos következményekkel járó minősített lopás vádja miatt szabta ki a 6 év és nyolc hónap börtönbüntetést Dogarura, a festménylopás fő gyanúsítottjára és a bűnrészes Dariéra - írta a Mediafax hírügynökség.

Tavaly októberben a rotterdami műcsarnokból hét nagy értékű festményt - köztük Picasso-, Matisse-, Monet- és Gauguin-alkotást - lopott el három román állampolgár. Meglehetősen könnyen, néhány perc alatt behatoltak a rotterdami múzeumba, majd eltulajdonították a 18 millió euróra biztosított festményeket.

Dogaru októberben úgy nyilatkozott a bíróságon, hogy öt festmény visszajuttatásáról alkudozni akart a holland hatóságokkal, de azok elutasították a javaslatot és mind a hét festményt követelték. Dogaru közlése szerint az öt festmény egy ukrán személyhez került. A nyomozás azonban nem vezetett sikerre, így mai napig sem lehet tudni pontosan, hogy mi lett a hét festmény sorsa.

A többi négy vádlott között van Dogaru édesanyja, aki eredetileg úgy nyilatkozott, hogy elégette az alkotásokat, majd megváltoztatta a vallomását, és cáfolta ezt. A bíróság egy külön perben fogja tárgyalni a rendkívül súlyos következményekkel járó minősített rongálást, amivel a nőt vádolják. A büntetőtörvénykönyv szerint a nőt 10 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?