Tíz kilométeren szennyezett a Nagy-Szamos vize

Ócskavastolvajok törték át a Beszterce-Naszód megyei Óradna területén egy régi bánya zagytározójának a betonfalát, hogy a felgyűlt víz és sár szintjét csökkentsék, majd a tározóban és a lezárt bányarészben maradt vasakat, síneket elvigyék értékesíteni. A zagy kifolyt a medencéből, és mintegy tíz kilométeres szakaszon megfertőzte a Nagy-Szamos vizét.

A vízszennyezésre helybéli pecázók figyeltek fel hétfőn reggel, mikor azt látták, a Szamos vize, ameddig a szem ellát, vérvörösre színeződött. Petru Drăgan, a megyei vízügyi igazgatóság vezetője a sajtónak elmondta, egyelőre nem észleltek halpusztulást a folyón. Hozzátette, szerencsére a vasoxid alapú zagy inkább látványos, mint veszélyes, mivel vegyi összetételét tekintve semleges.

A Szamos vizét jelenleg laboratóriumban vizsgálják. A tíz kilométeres szennyezett víztömb kedden elérte az Óradnától 30 kilométerre fekvő, elsősorban gyógyvizeiről híres Oláhszentgyörgy települést. Drăgan szerint a Szamos itt kilép a szűk medréből, és a hegyekből csatlakozó patakvizeknek köszönhetően lényegesen feloldódik a vize. A fertőzött víz Naszódot, Bethlent, majd Dés városát és lakosságát is érinti, ám mire Désig ér, jelentősen felhígul a bekerült szennylé.

Az óradnai ércbánya 2006 óta nem működik, korábban több mint 2200 ember dolgozott itt. Nem az első eset, hogy a lezárt bányákat ócskavasgyűjtők törik fel sínekért és csillékért. Hasonló természetkárosító baleset két évvel ezelőtt is történt.

Kimaradt?