Májra és mellékvesékre káros gyógyszert vontak ki forgalomból

Súlyos máj- és mellékvese-károsító hatása miatt vontak ki forgalomból egy több mint tíz éve létező, általános gombás fertőzések kezelésére gyakran alkalmazott gyógyszert – írta pénteken a szekelyhon.ro

A lap úgy tudja, az Európai Gyógyszerügynökség nyáron tett javaslata alapján és az Európai Bizottság kérésére a napokban Romániában is kivonták a forgalomból a ketoconazol hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket. Az intézkedés oka az, hogy az Európai Gyógyszerügynökség indoklása szerint a gyógyszer által okozott májelváltozások kialakulásának az esélye nagyobb, mint jótékony hatásáé. Az Európai Bizottság felhívására az Országos Gyógyszerügynökség kérést intézett a hazai gyógyszertárak működtetőihez, hogy ne forgalmazzák a gyógyszert.

Egy szisztémás antimikotikumról, vagyis egy általános gombaölő hatóanyagot tartalmazó gyógyszerről van szó, amit azért vontak vissza, mert nagyon-nagyon májkárosító, de a mellékvesékre nézve is ártalmas – magyarázta a gyógyszerrel kapcsolatos tudnivalókat Melles Melinda, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke. Romániában öt gyógyszergyártó állít elő ketoconazol alapanyagú készítményeket, ezeket mind kivonták a forgalomból, de az intézkedés csak a tablettaként forgalmazott orvosságokra érvényes, a külsőleg alkalmazandó, azonos hatóanyagú készítményekre nem.

Már több mint tíz éve létezik ez a gyógyszer, és mostanáig elég gyakran alkalmazták a gombás fertőzések kezelésére, és a gyógyszer vényköteles volt. A legnagyobb gondot azokban az esetekben okozhatta, amikor körömgomba vagy súlyosabb gombás fertőzés kezelésére írták fel, ugyanis ilyen esetekben akár három-négy hónapig is szednie kellett a betegnek a gyógyszert – közölte a készítmény mellékhatásainak veszélyével kapcsolatban a szakértő.

A kezelések folytatásában egyébként nem okoz fennakadást a ketoconazolt tartalmazó gyógyszerek kivonása, ugyanis ez helyettesíthető más hatóanyagú, de azonos hatású készítményekkel – tájékoztatott Melles Melinda, azt is elmondva, hogy a kivont gyógyszerek árát a nagybani forgalmazók visszatérítik a patikáknak, de ezek általában amúgy sem tartottak készleten nagy mennyiséget az említett gyógyszerekből.

Kimaradt?