Testületileg szabadságra mennek az orvosok?

Elképzelhető, hogy valamennyi egészségügyi alkalmazott egyszerre vesz ki szabadságot a  jövő hétre tervezett általános sztrájk idejére – figyelmeztetett szerdán Vasile Astărăstoaie, a Román Orvosi Kamara elnöke arra reagálva, hogy Eugen Nicolăescu tárcavezető kijelentette: törvénytelen a benharangozott munkabeszüntetés. 

A miniszter korábban azzal fenyegette a sztrájkolni készülő alkalmazottakat, hogy törvény előtt kell majd felelniük a tettükért. Hozzátette, feszültségkeltésnek és ijesztgetésnek tekinti a tervezett sztrájkot, és mivel törvénytelennek látja, nem akar beszélni róla.

Az orvosi kamara elnöke az egészségügyi minisztérium képviselőivel folytatott tárgyalás után kifejtette, megengedhetetlen, hogy az egészségügynek szánt hazai bruttó össztermék (GDP) értéke  4 százalék maradjon 2014-ben is, ahogy 2013-ban volt. Mint elmondta, a kormány jövőre  4,2 százalékra emelné az ágazatnak szánt pénzt, ám ez az összeg, euróban kifejezve kevesebb, mint a korábbi 4 százalék volt az idei évre.

Hangsúlyozta, hogy az egészségügyben meghirdetett sztrájk törvénytelenné nyilvánítása a kormány részéről erőltetett, fenyegető kijelentés, amelynek nincs valóságalapja, és csak azért hozakodott elő a kormány ezzel, hogy még jobban lejárassa az egészségügyi alkalmazottakat a társadalom szemében.

Emlékeztetett arra, hogy mivel az egészségügyben dolgozóknak nem fizetik ki a túlórákat, több tucat szabadnapot halmoztak már fel a munkájuk során. „Ezért, lehet, hogy testületileg döntenek az alkalmazottak, hogy otthon marad pihenni” – tette hozzá Astărăstoae.

Csütörtökön a Sanitas Szakszervezet képviselőivel ül tárgyalóasztalhoz a miniszter, jövő héten pedig az egészségügyi alkalmazottak érdekvédelmi koalíciójának a képviselőivel. Eugen Nicolăescu továbbra is a párbeszéd útján akarja megoldani a rendszer problémáit.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?