Chartergéppel küldték haza a romákat a francia hatóságok

Egy roma nemzetiségű román állampolgárokkal teli chartergép landolt csütörtök délután a temesvári repülőtéren, Franciaországból küldték haza őket - közölte a Mediafax hírügynökség.

A repülőgép Lille-ből érkezett, fedélzetén 179 romával, közöttük 63 kiskorúval. A repülőtéren összegyűlt újságíróknak elmondták: a felnőttek fejenként 300, a gyerekek pedig fejenként 100 eurót kaptak a francia hatóságoktól azért, hogy hazatérjenek Franciaországból.

Többen közülük úgy nyilatkoztak, hogy hamarosan kénytelenek lesznek visszatérni, mert ebből a pénzből nem sokáig tudnak megélni.repatriati-014

"Mit gondol, meddig tart ki ez a pénz? Romániában drága az élet, és itt nincs mit csinálnunk. Most hazamegyünk Máramarosba, de aztán megint ki kell mennünk. Franciaországba készülünk, ha még befogadnak. Mi nem írtunk alá semmit, amikor a pénzt ideadták. Franciaországban adtak sátrakat, amiben laktunk. Amikor eljöttünk, összeszedték őket" - idézte a Mediafax a Temesvárra érkezett chartergép egyik utasának beszámolóját.

A repülőtéren a romák felszálltak a helyi közlekedési vállalat autóbuszaira, amelyek  - csendőri és rendőri kísérettel - a temesvári Északi pályaudvarra szállították őket. Innen vonattal utaztak tovább azokra a településekre, ahol - az irataikban szereplő - állandó lakhelyük található.

A hírügynökség megjegyezte, hogy ez a harmadik ilyen járat az idén.

Kimaradt?