Câmpeanu: egyre több a szegény alkalmazott

Nagyon aggasztó az a jelenség, hogy egyre több azon alkalmazottak száma, akik szegénységben élnek. Romániában a munkavállalók 17,3 százaléka küszködik ezzel a problémával – jelentette be csütörtökön Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter.

Hozzátette: Csehországban és Finnországban az alkalmazottak mindössze 3,7 százaléka mondható szegénynek. varrodas0830

Az utóbbi időszakban elvégzett tanulmányok adatai szerint a romániai munkavállalók mindössze 9,5 százaléka véli úgy, hogy megfelelően fizetik a munkáját, míg Luxemburgban 60 százalékban, Dániában pedig 63 százalékban elégedettek az alkalmazottak.

A romániai dolgozók 20 százaléka úgy látja: a munkahelye nem kínál lehetőséget szakmai előmenetelre.

A tárcavezető kiemelte: a következő időszakban a munkaerőpiac igényeinek figyelembevételével nagyobb hangsúlyt kell fektetni a képesítésekre és a szakmai készségek fejlesztésére.

mariana-campeanu0830

„Ha rövid, közép és hosszútávon nem javul az oktatás minősége, a jövőben a megfelelően felkészült humán erőforrás hiányával fogunk szembesülni” – fogalmazott Câmpeanu.

Rámutatott: jelenleg sokan fontosabbnak tartják azt, hogy elvégezzenek egy olyan mesterit, amelynek a végzős dolgozatának a címét sem ismerik, mint a valódi tudás és megfelelő ismeretek szerzését egy olyan szakterületen, amely a közeljövőben keresett lesz a munkapiacon. {loadposition OTP}

A miniszter szerint az elkövetkezőkben az államnak arra kell figyelnie, hogy kevesebb legyen az adócsalás, jól működjön az adóbeszedés és megszűnjön a feketemunka.  

„Ez a három intézkedés együtt sokkal hatékonyabb volna, mint a bérekből levont adó megemelése. Ami az egykulcsos adó kiiktatását illeti, úgy vélem, hogy ennek csak rövidtávon volna pozitív hatása” – nyilatkozta a miniszter.

Kimaradt?