Figyelmeztető sztrájkkal fenyegetnek az egészségügyi alkalmazottak

Kétórás figyelmeztető sztrájkot helyezett kilátásba november 28-ra csütörtökön a legnagyobb hazai egészségügyi szakszervezet, a Sanitas.

A munkabeszüntetés ideje alatt csak a sürgősségi eseteket látnák el az orvosok. „Ha nincs más mód a követeléseink teljesítésére, sztrájkhoz folyamodunk” – jelentette ki Vasile Astărăstoaie, a Román Orvokamara elnöke. Hozzátette: ha az akció nem éri el a kívánt eredményt, november 28-án meghatározatlan ideig beszüntetik a munkát az egészségügyi alkalmazottak.

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter felelőtlennek nevezte a szakszervezetek fenyegetőzését. Szerinte az egészségügyi alkalmazottaknak elsősorban a betegek érdekeit kellene szem előtt tartaniuk. Emlékeztetett arra, hogy jó ideje tárgyalásban áll a Sanitas vezetőivel, fenyegetőző magatartásuk pedig veszélyezteti az egészségügyi rendszer működését.

A Sanitas vezetői már a múlt héten aláírásgyűjtésbe kezdtek általános sztrájk elindításáért, az egészségügyi alkalmazottak érdekvédelmi koalíciójának (CPSS) képviselői pedig múlt csütörtökön újabb követeléslistát állítottak össze.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?