Másfél tonna krumplival segítik a kollégistákat

A Hargita Megye Tanácsa által elindított Összetartozunk elnevezésű, a szórványmagyarság támogatására irányuló program részeként november 13-án burgonyát adományoztak a Beszterce-Naszód megyei kollégistáknak. Kerekes Zoltán, a vicei Bástya Egyesület elnöke levélben kérte Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa elnökének segítségét, hogy vállalkozó, segítőkész embereken keresztül lehetőségükhöz mérten burgonyával segítsék a kollégiumi bentlakókat.

„Annak ellenére, hogy egyre magasabb a krumpli ára, akit megszólítottunk kérésünkkel, mindenki szívesen az ügy mellé állt, így alig fél nap alatt 1500 kilogramm pityókát sikerült összegyűjteni”- emelte ki szerda reggel, az adomány útra bocsátásakor Becze István megyei tanácsos, aki szívügyének tekinti a szórványmagyarság támogatását. Hozzátette, köszönet illeti a madéfalvi, a csíkszépvízi, a tusnádi, a csíkkozmási és a lázárfalvi adományozókat, élükön a polgármesterekkel, akik megszervezték a helyi gyűjtést.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örömének adott hangot, hogy a Hargita megyeiek önzetlenül az ügy mellé álltak, így rövid időn belül sikerült teljesíteni a besztercei partner szervezet kérését. Ez a segítő szándék is szép példája annak a kalákakezdeményezésnek, amely az utóbbi időben megerősödött Hargita megyében, számos oktatási intézménynek nyújtva ily módon támogatást.

Az idei tanévben a magyardécsei kollégiumban négy csángó és hét mezőségi gyerek lakik. Rövidtávon ez így megfelelő segítség a magyardécsei iskola és közösség számára, hosszú távon azonban a tanári kar, a helybéli önkormányzat, a Beszterce-Naszód megyei politikum és a Bástya Egyesület összefogásával a helybéli iskola felső szintjét bentlakássá akarják átalakítani a nagyobb befogadóképesség érdekében. Tíz tovább tanuló diák Erdély három különböző megyéjének öt iskolájában folytatja magyar nyelven tanulmányait a Bástya Egyesület támogatásával. A vicei kollégiumban tizennégy csángó és tizenhét mezőségi, azaz összesen harmincegy gyermeket helyeztek el. A vicei kollégiumban elérték a befogadóképesség felső határát, ezért szükségessé vált ennek növelése.

Kimaradt?