Országszerte tüntetnek az egyetemisták (VIDEÓ)

A romániai egyetemista szervezetek szövetsége (ANOSR) az oktatási törvényben is előírt hat százalékos részesedést követel a hazai össztermékből a tanügy számára, ennek érvényesítésére nagyszabású utcai tüntetést szerveztek szerdán. A demonstráció szónokai szerint az utóbbi években Románia már a bruttó hazai termék három százalékát sem fordította az oktatásra.

Az ANOSR felhívására több ezer diák vonult fel Bukarestben és az ország másik tíz egyetemi központjában, így Kolozsváron is.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zIVX43D6m1Q

Ezer diák tüntetett Kolozsváron

Szerdán délután három órától ötig körbejárták a város különböző kampuszait, majd a Főtéren találkoztak az országos megmozdulásokhoz csatlakozó kolozsvári diákok, hogy a hat százalékos oktatási költségvetés felezése ellen szólaljanak fel. A tüntetésen körülbelül ezer fiatal gyűlt össze, példát mutatva a társadalom egészének.

Többnyire a verespataki tüntetések rigmusainak szövegeire és ritmusaira hajazó mondatokat skandálva járták körbe a várost a kolozsvári egyetemisták, az „Unitiţi salvăm educaţia!” (Együtt megmentjük az oktatást!), a "Vrem condiţii în cămine, aşa nu ne mai convine!" (Jó körülményeket akarunk a bentlakásokban, így nem felel meg nekünk!) messzire elhangzott.

A tömeg többször is hangoztatta: románok és magyarok egymással szolidarizálva, közösen emelik fel a hangjukat. Ez nem csoda, hiszen a Kolozsvári Magyar Diákszövetség is kivette részét a tüntetésből.

Jól felszerelt, kulturált tüntetés volt, ami azt tanúsítja, hogy a kincses város demonstráció-kultúrája sokat fejlődött az elmúlt évek során. Az óriásmolinókon számos szellemes mondat hirdette, hogy miért gyűltek össze a diákok és azt is, hogy miként határozzák meg önmagukat. Így többen az „Elnézést kérünk, mi tanult fiatalok vagyunk” szöveget emelték magasba, vagy azt írták ki: „Az iskolának nincs értelme, ha a kormány bután akar hagyni”. Mások síkra szálltak a bentlakások mennyiségéért és minőségéért, az egyetemi oktatás színvonalának növeléséért, a laboratóriumok felszereltségéért, valamint a közszállítás ingyenessé tételéért.

A tömeg mintegy negyedórát állt a Mátyás-szobor előtt, ezt követően a már bevett szokások alapján a prefektúra, majd a Diákművelődési Ház előtt állomásoztak.

A demonstrációt a román himnusz eléneklésével zárták a tüntetők.

 

Kimaradt?