Jövőtől gyakornokként kezdhetik pályájukat a friss diplomások

Megszavazta kedden a felsőoktatási végzettséggel rendelkező fiatalok szakmai gyakorlatára vonatkozó törvényt a képviselőház. A jogszabály szerint a frissen diplomások hat hónapos szakirányú szakmai gyakorlatnak minősülő periódust tölthetnek el első munkahelyükön, munkáltatójuk pedig ezért állami támogatást kap.

Molnár Zsolt RMDSZ-es képviselő szerint a kormány által javasolt gyakornoki rendszer erőssége, hogy a fiatal végzetteket munkaszerződéssel foglalkoztatják, és ehhez adalékként kapcsolódik a gyakornoki státus. Így a fiatalok könnyebben juthatnak fenntartható, méltányos és szakmai végzettségüknek megfelelő munkahelyhez, élvezhetik a munkaszerződésük által biztosított védelmet és bizonyosak lehetnek abban, hogy a szakmai gyakorlat lejártával megmaradhatnak munkahelyükön.

A törvény előírja azt is, hogy a cégek, közintézmények, vagy civil szervezetek által foglalkoztatott friss diplomásokat mentorok irányítják munkahelyi tevékenységeikben, akik a szakmai gyakorlat végén kiértékelik a gyakornokok munkáját. „Tettünk egy lépést az oktatási rendszer és a munkaerőpiac közötti űr csökkentése felé, de számos kérdés megoldatlan marad. További intézkedések szükségesek a fiatalok munkanélküliségi rátájának csökkentése és az ifjúsági garancia bevezetése érdekében” – mondta Molnár Zsolt a törvénytervezet parlamenti vitáján.

A plenáris vita előtt törvénykezdeményezést a képviselőház munkaügyi bizottságában tárgyalták, ahol Kerekes Károly Maros megyei képviselő terjesztette elő az RMDSZ módosító javaslatait, melyeket el is fogadott a testület. A törvény jövőre lép életbe.

Kimaradt?