Nyárádmagyaróson tartotta meg aranymiséjét Kozma Imre

Nyárádmagyaróson, egy székelyföldi protestáns magyar többségű vidék parányi római katolikus gyülekezetében tartott aranymisével zárta vasárnap a pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünneplő jubileumi évét Kozma Imre atya, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke.

A nyárádmagyarósi római katolikus gyülekezet Kozma Imre atya segítségével építette fel két évvel ezelőtt a Szent Imréről elnevezett kicsi templomát. Kozma Imre prédikációjában felidézte, a 2005-ös Nyikó-menti árvíz károsultjainak a megsegítésén dolgozott, amikor eladó lovat keresett, és Nyárádmagyarósra irányították. Hozzátette: az itt élő embereket a szívébe zárta.

A magyar közmédiának adott interjúban a mise után elmondta, úgy látta, hogy a Nyárád-mente Székelyföld leginkább segítségre szoruló vidéke. Megemlítette, a nyárádmagyarósi templomot részben a nemrég elhunyt édesanyja örökségéből építették fel.

Szent Imrét, a templom védőszentjét azért tartotta példaképnek, mert "a mindannyiunkban levő vaddal vette fel a harcot, és legyőzte az önös emberi természetet". Úgy vélte, a harcos Szent Imre lehet a magyarok példaképe, mert a Kárpát-medencében a magyarsággal szemben is nagyobb erők állnak, itt is egyenlőtlen erők küzdelme zajlik. "Ha az ember következetes, és meg nem alkuszik, sikerül neki" - fogalmazta meg Szent Imre történetének a máig érvényes tanulságát.

A székelyek nagy menetelését is megemlítve kijelentette: a székelyeknek az élni akarás erejét kell felmutatniuk. "Egymást kell erősítenünk, mert senki más nem fog bennünket erősíteni az összetartozásban" - jelentette ki Kozma Imre atya, aki saját székely gyökereiről is említést tett.

A nyárádmagyarósi közösség arra kérte az atyát, hogy tartsa majd a gyémántmiséjét is a Szent Imre templomban.

Kimaradt?