Indul a BBTE magyar tagozatának népszerűsítő karavánja

Népszerűsítő karavánt indítanak a Babes-Bolyai Tudományegyetem diákjai és tanárai november 11-13. között. Két csoport középiskolákat látogat meg különböző útvonalakon, és és előadást tart végzősöknek, érdeklődőknek. A csapatok a magyar tagozaton működő intézeteket és szakokat képviselik.

Ebben az évben is útnak indul a karaván, november 11-13. között, hogy bemutassa a kolozsvári BBTE oktatási kínálatát, amely román, magyar és német tannyelvű tagozatokkal működik, és Románia egyik legnagyobb, legsikeresebb felsőoktatási intézménye.

Az egyik útvonal, Partium és környéke: Szatmár, Nagykároly, Nagyvárad, Arad, Temesvár, Nagyenyed, Gyulafehérvár, Déva, a másik: Marosvásárhely, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Brassó.

Az előadók részletesen beszélnek a magyar szakokról, bejutási feltételekről, továbbtanulási lehetőségekről, a szakok külföldi kapcsolatairól, megpályázható képzésekről. Ezen kívül, sok kulisszatitkot is megosztanak, hogy melyek a legérdekesebb órák, hol érdemes aktív tagként sürgölődni.

Az idei karaván újdonsága, hogy mindkét körúton karrier- és továbbtanulási tanácsadást nyújtanak az érdeklődő diákoknak a Kolozsvári Magyar Diákszövetség Karrier irodájának képviselői.

A csapat célja megismertetni a végzős diákokat a magyar szakok nyújtotta lehetőségekkel: hova lehet jelentkezni, mivel foglalkoznak egyes szakok, milyen tárgyakat tanítanak, milyen szakmai felkészültséget, további lehetőségeket biztosítanak a diákoknak. Szó lesz a külföldi továbbképzésekről, részképzésekről, hogy milyen távlatokban gondolkodhatnak a diákok, milyen lehetőségeik vannak már az egyetemi évek alatt, de az egyetem elvégzése után is. Az egyetem 34 mesterszakon nyújt továbbtanulási lehetőséget.

A BBTE magyar tagozata jelenleg 76 szakon szervez felvételit. Az intézményben jelenleg több mint másfélezer oktató közel 40 ezer hallgatót oktat. Mintegy 500 magyarul oktató szakember vesz részt az oktatásban és több mint 6000 hallgató magyarul tanul. Az egyetem 21 karából 17-en folyik magyar nyelvű oktatás is, két kar pedig teljesen magyar nyelvű.

Kolozsváron pezsgő diákélet, illetve kutató- és alkotóműhelyek százai várják a magyar fiatalokat is. Többségük a Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatója lehet, hiszen tanár-, színész-, mérnök-, és lelkészjelöltek, sportolóknak, közgazdászoknak, pszichológusoknak, vegyészeknek, természetkutatóknak, kommunikátoroknak, íróknak, művészeknek készülődő diákok színesítik ezt a várost, több mint 100 éve és még tovább.

Kimaradt?