Pert vesztett az egészségbiztosító pénztár, a háziorvosoknak fizetniük kell

Az Állami Számvevőszék néhány hónappal ezelőtt nagyszabású ellenőrzéseket végzett a megyei egészségügyi pénztáraknál – írja a Nyugati Jelen. Kiderítették, hogy az egészségbiztosítási pénztárak mintegy 10 millió lej értékű kárt okoztak az államnak azáltal, hogy az alig néhány évvel ezelőtt megalakult állandó egészségügyi központoknak a törvényben megszabottnál több pénzt folyósítottak az ott dolgozó háziorvosok, orvosi asszisztensek javadalmazására.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) pert indított az ügyben, mondván, hogy a számvevőszék tévesen értelmezte e központok megszervezésére, működtetésére vonatkozó jogszabály előírásait. A pert azonban elvesztették.

Ennek eredményeként a CNAS most azt követeli a megyei egészségbiztosítási pénztáraktól, hogy szerezzék vissza a háziorvosoktól az úgymond jogtalanul kifizetett összegeket. Rodica Tănăsescu, a Romániai Háziorvosok Társaságának elnöke aberrációnak nevezte a követelést. Véleménye szerint ekkora összeg visszafizetésére nincs módjuk a háziorvosoknak, következésképpen a központok meg fognak szűnni, be fognak zárni. Pedig nem ez volt a cél, hanem a központok korszerű felszerelése, a lakosságnak nyújtott orvosi-egészségügyi szolgáltatások javítása.

Hogy miként oldódik meg a kényes kérdés, az az Egészségügyi Minisztériumtól függ, hogy hogyan oldja meg a vonatkozó határozatok, a vonatkozó törvényes előírások értelmezése közötti szembeszökő ellentéteket - összegez a Nyugati Jelen.

Kimaradt?