Villámcsődület a toleranciáért Marosvásárhelyen

A 75 évvel ezelőtti Kristályéjszaka emlékére szervezett villámcsődületet Marosvásárhelyen a Holokauszt-emlékműnél a Divers Egyesület péntek délután. A résztvevők – diákok, újságírók, közéleti személyiségek, politikusok – egy-egy idézetet olvastak fel magyar, román, német, angol, spanyol és roma nyelven.

„A mostani kirekesztők bármikor kirekesztettekké válhatnak” – olvasta Gáspárik Ildikó. „A világmindenséget nem csupán a sokféleségben rejlő egység teszi széppé, hanem az egységben rejlő sokféleség is” – idézte Umberto Ecót Kerekes Károly parlamenti képviselő. Lokodi Edit Emőke, a Maros megyei önkormányzat alelnöke és Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke a már klasszikussá vált Martin Niemoeller-idézetet tolmácsolta magyar, illetve német és román nyelven. Moca Rudolf roma nemzetiségű színész, bábszínész roma nyelven olvasta fel azt az idézetet, amely a toleranciáról szólt.

Koreck Mária a maszol.ro kérdésére elmondta, negyedik alkalommal szervezték meg a tolerancia-flashmobot, amely az erőszak ellen szól, hiszen napjainkban is jelen van a fizikai és szóbeli agresszivitás, az előítélet, a gyűlölet. Ez ellen szeretne valamit tenni a Divers Egyesület, akár egy ilyan villámcsődülettel, illetve az azt megelőző felhívással, figyelemfelkeltéssel is. 

Kimaradt?