Megtervezhetjük a 2014-es hosszú hétvégéket

Az rtv.net összesítette a 2014-ben esedékes hivatalos munkaszüneti napokat, és valószínűsítették azokat a napokat is, amelyek a naptár állása miatt valószínűsíthetően meghosszabbítják a pihenési időszakokat. Ennek értelmében jövőre összesen hét hosszú hétvégénk lesz.

Mivel január 1. és 2. szerdára és csütörtökre esik 2014-ben, több mint valószínű, hogy a közalkalmazottak megkapják majd a pénteket, január 3-át is szabadnapnak, és így a munka csak január 6-án fog elkezdődni.

A húsvét 2014-ben április 20-ára esik a teljes keresztény világban, így a hivatalos munkaszüneti nap a magyaroknak, németeknek és románoknak is április 21-én lesz.

Május 1. csütörtöki napra esik, tehát valószínűleg az azt követő péntek is szabadnap lesz, így sok esély van arra, hogy április 30. délutántól május 5. reggelig szabadnaposok legyünk.

A pünkösd 2014-ben június 8-9-re esik, az ünnep két napjára hivatalos munkaszüneti napot szavatol a munkatörvénykönyv.

A következő hivatalos szabadnap augusztus 15-én lesz, ami jövőre pénteki napra esik, tehát ismét egy hosszú hétvégét tervezhetünk a nyár közepén.

Szent András napja november 30. vasárnapra esik, és az azt követő Románia nemzeti ünnepe december 1. pedig hétfőre – tehát egy újabb hosszú hétvégénk lesz tél elején is.

2014-ben a karácsony alkalmával szavatolt két munkaszüneti nap csütörtökre és péntekre esik.

A szavatolt munkaszüneti napokat a munkáltatók kötelesek megadni, ha a tevékenység másképp nem engedi, akkor más naptári napon, mint a törvényben előírt napokon. Ezek megtagadásáért a munkáltatót 5000 és 10000 lej közötti bírsággal sújtják.  

Kimaradt?