Újabb tárgyalás volt a Kétágú templom mögötti építkezésről

Hajlandó lenne arra a Kolozs megyei tanfelügyelőség vezetője, Valentin Cuibus arra, hogy csak a tanfelügyelőség épületét építsék fel a Kétágú templom háta mögött, ám kemény feltételekhez köti az alkut.

Ez szerdán derült ki, amikor újból tárgyalóasztalhoz ültek szerdán a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, a Kolozs megyei tanfelügyelőség az Erdélyi Református Egyházkerület és a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházközség képviselői a Kétágú templom háta mögötti építkezés ügyében.

A tanfelügyelőség új épülete a Malomárok mellett kapna helyet, így a beépített területnek csupán 30 százalékát foglalná el - amennyiben az egyház a környéken tudna egy ugyanekkora területet biztosítani a sportkomplexumnak. Ha erre sor kerül, szükség lesz a jelenlegi terv módosítására illetve egy új terv készítésére, amelynek a költségeit az egyháznak kellene előteremtenie.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke elmondta, a tárgyaláson hangsúlyozták, hogy a Kolozsvár- Alsóvárosi Református Egyházközség nem adta beleegyezését a 16 méter magas épület felépítésére és az épületnek ebben a formában történő felépítésével semmi szín alatt sem ért egyet. A tervezett építmény veszélyezteti a műemléktemplomot és annak környékét és nem csak az egyházközségnek, de a városnak sem lenne a javára.

Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő ígéretet tett arra, hogy még egyszer átnézik a terveket, és, amennyiben arra lehetőség van, a sportlétesítmény magasságát csökkentik.

Az egyház és a tanfelügyelőség közötti találkozó Horváth Anna alpolgármester és Emil Boc polgármester közvetítésével jött létre.

Horváth Anna alpolgármester az MTI-nek kellemes meglepetésként értékelte a tanfelügyelőség kompromisszumkészségét. Hozzátette, az intézmény annak ellenére sem zárkózott el az egyház által javasolt megoldástól, hogy érvényes építési engedéllyel rendelkezik, és elkezdte az építkezést a vitatott telken. Hozzátette, abban állapodtak meg, hogy a felek a hónap végéig tesznek konkrét javaslatot egymásnak.

A Kolozs megyei tanfelügyelőség és a Viitorul Sportklub a templom mögött egy olyan közel félhektáros telek beépítésébe kezdett, amelyet 1964-ben egy kikényszerített adománylevéllel vett el az állam a református egyháztól. A templom kereszthajójától mintegy tíz méterre épülő modern sportcsarnok és tanfelügyelőségi épület a tervek szerint mintegy húszméteres magasságig, a műemléktemplom ereszéig emelkedik majd a magasba.

A találkozón az Erdélyi Református Egyházkerületet Kató Béla püspök, az Alsóvárosi Református Egyházközséget Adorjáni László lelkipásztor, Székely József lelkipásztor, Bányai József ügyvéd, presbiter, Dezső Éva építész, presbiter képviselték, az önkormányzat részéről Emil Boc polgármester és Horváth Anna alpolgármester, a tanfelügyelőség részéről pedig Valentin Cuibus főtanfelügyelő vettek részt a megbeszélésen. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?