"Világháborús viszonyok a vasúti személyszállításban"

A romániai vasúti személyszállításban uralkodó "világháborús viszonyokra" kért szerdán magyarázatot a szállításügyi minisztériumtól Kerekes Károly képviselő.

"Az IR 1746-os számú vonaton az ’50-es évek élményeit éltem át november 3-án, ugyanis a Kolozsvár-Brassó szakaszon a román vasúttársaság három kocsiból álló vonatot működtetett, így számos utas arra kényszerült, hogy lábon, vagy a csomagjain ülve utazzon a helyek hiányában” – írta a miniszternek címzett levelében az RMDSZ politikusa.

A képviselő szerint a második világháború utáni időszakot elevenítette fel az utazás, „amikor a lakosság egy jobb megélhetőség reményében utazott az országban”. Hozzátette, csak a brassói megállóban csatoltak további négy kocsit a regionális és távolsági forgalmat is ellátó, emelt színvonalú sebesvonathoz (IR).

A szállításügyi miniszternek elküldött levélben a képviselő arról érdeklődött: miként lehetséges ‒ hét évtizeddel a második világháború befejezése után és öt évvel azután, hogy Románia a nyugat-európai életmódot választotta ‒, hogy ilyen körülmények között utazzanak az ország polgárai.

Kerekes Károly írásban kérte a szakminiszter válaszát a kérdésre: „a CFR vasúttársaság részvényeseként milyen intézkedéseket fog bevezetni a Szállításügyi Minisztérium annak érdekében, hogy a hasonló kényelmetlen utazási viszonyok megszűnjenek?”

 

Kimaradt?