Hargita megye: 67 tárgyalás a jó minőségű tejért és kifliért

A jó minőségű iskolai ellátásért harcol Hargita Megye Tanácsa, mivel a korábban a megye által elsőként decentralizált tej-kifli programot ismét központosították.

Az önkormányzatok helyett újból a megyei tanács kell megszervezze a iskolatej és kifli megvásárlását.

A megyei elöljárói azért, hogy a központosítás hátrányait, a rossz minőségű élelem beszerzését és a helyi termelők hátrányba kerülését elkerüljék részmegoldáshoz folyamodtak.

Idén 67 versenytárgyalást folytatnak, külön-külön hirdetik mag valamennyi közigazgatási egység számára az iskolai tej és kifli közbeszerzési kiírását.

"A más megyékből megvásárolt rossz minőségű, egészségtelen termékeket le szerettük volna váltani, ezért kitaláltuk azt, hogy a beszerzést leosztjuk a településeknek" – indokolta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a három évvel ezelőtt meghozott döntésüket.tejkifli0828

A tej-kifli programot egészében a kormány finanszírozza, így a települések iskolásainak maximális áron, nagyon jó minőségű helyi terméket vásárolhattak.

Ezzel a módszerrel a megyei tanács egyszerre két célt ért el: a gyerekek jó minőségű terméket kaptak, illetve sok kisebb helyi pékség és tejfeldolgozó üzem megerősödött, új munkahelyek létesültek.

A későbbiekben más megyék is átvették a Hargita megyei példát. {loadposition OTP}

Az országos malomipari és tejipari cégek érdekeit képviselő lobbi nyomására a kormány egy olyan rendelkezést bocsátott ki, amely szerint már nem lehet leosztani a településeknek a közbeszerzést. Ezt egységesen a megyei tanácsok kell megszervezzék szigorított feltételek mellett.

"Ebben a helyzetben is próbáltunk egy kiskaput találni, remélem, hogy ez legalább egy évig megoldást jelent, vagyis most nem egy közbeszerzést szervezünk, hanem 67-et, mert 67 közigazgatási egysége van Hargita megyének" – részletezte Borboly Csaba.

A tanács elnöke hangsúlyozta: a közbeszerzés jelenleg folyamatban van, bár az általunk választott megoldás azt is jelentheti, hogy késve kerül majd a tej és a kifli a gyerekek asztalára, de fontosabbnak tartják azt, hogy az beszerzett termékek jó minőségűek legyenek.

"Igyekszünk, hogy lehetőleg helyi, Hargita megyei termelőket gazdagítsunk ezzel a több mint másfél millió eurós összeggel" – tette hozzá Borboly.

Kimaradt?