Élménydús eseményekkel ünnepel az Outward Bound Románia

Húsz éve alakult meg Romániában az Outward Bound egyesület, amely elsősorban a fiatalok nevelésére, élménypedagógia általi tanítására fektet nagy hangsúlyt.

Az évfordulót rendezvénysorozattal ünnepli az Outward Bound: november 7-én 18 órakor az ünnepi estre a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban kerül sor, illetve 8-9-én Szovátán Kaland és tanulás címmel szerveznek kétnapos tanácskozást. Ennek a célcsoportja olyan neveléssel foglalkozó szakemberek, akik a klasszikus nevelési módszerek mellett másra is nyitottak. Román, magyar és angol nyelven tartanak előadásokat hazai, magyarországi és németországi szakemberek tanároknak, tanítóknak és neveléssel foglalkozó szakember számára arról, hogy az iskola mellett miért fontos az élménypedagógiai módszer.

Párhuzamosan workshopok, műhelyek között lehet választani, olyan témák között, mint az expedíció-workshop, kötélkerti tevékenység, viselkedésprobléma, interkulturalitás, csoport coaching. A konferencia célja népszerűsíteni az élménypedagógia módszerét, bebizonyítani, hogy mennyire hatásos a nevelésben. Jelentkezni október 31-ig lehet az egyesület honlapján.  

November 10-én, vasárnap középiskolás diákoknak szerveznek kalandversenyt a marosvásárhelyi Somos-tetőn, az iskolák, valamint a tanár-diákok közötti kapcsolat fejlesztése, ápolása céljából. Ide hét fős csapatok, fiúk és lányok, illetve tanárok jelentkezését várják.

Az évforduló alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón Fodor Imre elnök ismertette röviden a szervezet történetét, illetve azt, hogy személyes kapcsolatai révén alakult meg Romániában 20 évvel ezelőtt az Outward Bound, amelynek a fiatalokkal való foglalkozásban van nagy szerepe.

„Olyan fiatalokat kell nevelni, akik tudnak küzdeni, egészségesek, akik ezáltal szakmailag is jobb eredményeket tudnak elérni”- fogalmazott az egyesület elnöke. Kurt Hahn német pedagógus fedezte fel azt a módszert, amelyre később alapozta az Outward Bound létesítését is. Jelenleg 34 országban működik, az Európai Unión kívül az ázsiai országokban, valamint Amerikában is.

Horváth-Kovács Ádám ügyvezető igazgató elmondta, a 34 országban évente 250 ezer fiatalnak tartanak személyiség- és képességfejlesztő képzést. Romániában az elmúlt 20 évben több mint 30 ezer résztvevője volt a képzéseknek, fejlesztésnek, különböző élménypedagógiai tevékenységeknek. A 2012-es statisztika szerint a résztvevők létszámát tekintve a romániai szervezet a 14., Európa 10 országából pedig, ahol működik, a negyedikek vagyunk. A kezdetekben 300-400 személy vett részt a programokon, a legtöbb a 3500 résztvevő volt, a gazdasági válságot követően ez 2500-ra esett vissza, amelyet az újításoknak, színes programoknak köszönhetően sikerül tartani. „Húsz évvel ezelőtt néhány szórólappal kezdtük, ma egy ifjúsági központtal rendelkezünk, számos felszereléssel, amelyet mi vásároltunk, például kenukkal, kerékpárokkal, hegymászó felszerelésekkel” – sorolta az ügyvezető.

Ami a humánerőforrást illeti, tíz alkalmazottal működik a szervezet, akik közül néhányan adminisztratív feladatokat látnak el, mások a szovátai ifjúsági központban tevékenykednek. A külső munkatársak, trénerek száma meghaladja a húszat.  A gazdasági válság ellenére is folyamatosan fejlesztenek, legutóbb egy nyolc méter átmérőjű jurtát építettek egy nemzetközi program keretében, de több nemzetközi projekt is folyamatban van.

A programok két kategóriába sorolhatók: ifjúsági és felnőtt képző projektek. A legnépszerűbbek az ifjúsági tevékenységek, amely között a csereprogramok, az önkéntes-képzők, az élmények iskolája, személyiségfejlesztő programok szerepelnek. Például a kilencedik osztályt kezdők számára a háromnapos csapatépítő foglalkozás fél évvel előbbre hozza azt, hogy jobban tudjanak kommunikálni és együttműködni.

Csapaépítést szerveznek rendszeresen a tanári közösségek számára is, módszertani továbbképzést, erdei iskolát elemi osztályosok számára, ahol a természetben a természettől tanulhatnak, nyáron vízi és kerékpáros programokat, télen pedig sajátos téli programokat, sítáborokat. Ezeket több nyelven: románul, magyarul, angolul és németül szervezik.

 

Kimaradt?