„Erőltetett menetben" a magyar írásbeli pótérettségin

Kedden reggel padba ültek a magyar nyelv és irodalomból pótérettségizők.

A tanulóknak ez alkalommal Radnóti Miklós Erőltetett menet című versét kellett elemezniük, illetve a Bocskai-viseletet kellett leírniuk, harmadik tételként pedig egy 20. századi realista novella tartalmát kellett összefoglalni.

Hargita megyében összesen hét vizsgaközpontban bizonyíthattak azok, akik a nyár elején sikertelenül vettek részt a felmérésen.

A megyében a magyar írásbeli próbára beíratkozott 533 diákból 400-an jelentek meg. magyarerettsegi 28

A hétfői román nyelv és irodalom írásbeli pótérettségiről a megyében négy diákot kellett kiküldeniük a felvigyázóknak a teremből, a keddi megmérettetés incidens nélkül zajlott – tájékoztatott a Hargita Megyei Főtanfelügyelőség.

Könnyebb érettségi: felkészülés vagy minisztériumi döntés miatt?

Gyűjtő Tamás, aki a sikeres érettségi esetén Brassóban, masszőrként akar továbbtanulni, könnyebbnek találja a pótérettségit, szerinte a minisztérium egy kissé könnyített a diákok dolgán.

„Mindenesetre könnyebbnek tartom, mint a júliusi érettségi szessziót, egyszerűbbek voltak a tételek. A nyáron többet is tanultunk, de szerintem a vezetőség részéről is volt egy kis könnyítés" – fogalmazott a diák a maszol.ro-nak.

Elmondta: nem készült eléggé év közben és ezért volt kénytelen megismételni a vizsgát.

„Többen úgy gondolták a tizenkettedikesek közül, hogy hát jó médiáik voltak, biztosan sikerül az érettségi, de ezután sokan megpróbálták magukat összeszedni és a nyáron nem a bulikba jártak, hanem tanultak" – vélekedett Tamás.

Szerinte sokan egy ilyen bukás után ébrednek rá először arra, hogy mennyire fontos az érettségi.

„Van valami, amitől függ a további előremenetel, mert nem mindegy, hogy megvan-e az érettségi, el tudunk-e valamit érni, vagy megyünk utcaseprőnek" – tette hozzá a diák.

{loadposition OTP}

Szeptember elején is tart még a pótérettségi láz

Szerdán a szak szerinti kötelező tantárgyból vizsgáznak a fiatalok, augusztus 31-én pedig a szaknak megfelelő választható tantárgyból.

Az eredményeket szeptember 2-án teszik közzé. Fellebbezni aznap 16 és 20 óra között lesz lehetőség.

A végeleges eredményeket szeptember 5-én függesztik ki.

Kimaradt?