Késlekedik a határon átívelő betegellátás a romániaiak számára

Október 25-től kellen életbe lépnie a határon átívelő egészségügyi kezelés lehetőségének a román állampolgárok számára. Csakhogy az uniós direktíva ehhez előírja a tájékoztató-kapcsolattartó központok létesítését, amelyeken keresztül elérhető a nemzetközi szolgáltatás, ezt pedig Románia még nem teljesítette.

Az EU-s irányelv ugyanis lehetővé teszi az európai állampolgárok határokon átívelő ellátását, ám valamennyi tagállamnak listát kell összeállítania azokról az orvosi szolgáltatásokról, amelyeket előzetes kérvényezés alapján lehet csak külföldön igénybe venni. Ez a lista Romániában még nem készült el.

Az Adevărul napilap szerint az ide vonatkozó uniós irányzat leghamarabb jövőre érezteti hatását. A páciensek érdekvédelmi szervezetének elnöke, Vasile Barbu úgy véli, a betegeknek csupán 2 százaléka veszi majd igénybe a lehetőséget, hiszen az utazási költséggel, szállással és a hozzátartozók ellátásával jelentősen megnő egy család kiadása, ha külföldön akarja kezeltetni magát a romániai beteg.

A határon átívelő betegellátásban a nagy áttörés a ritka betegségek kezelése, illetve azoké az eseteké, amelyek nem oldhatók meg Romániában, ám erre továbbra is előzetes egyeztetésre lesz szükség a tájékoztató-kapcsolattartó központokon keresztül.

Az október 25-én életbe lépő 24/2011-es uniós rendelkezés szerint valamennyi uniós állampolgár bármelyik uniós kórházban kezelheti magát. Ennek költségét a beteg származási országa fizeti ki utólag az egészségügyi intézmények. Ez az összeg azonban nem nagyobb annál az összegnél, amelybe a beteg kezelése odahaza került volna.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?