Miniszterenként változik a tanügy „mentési" terve

Elmarad a tanárok számára tervezett pedagógiai mesterképzés. Elképzelések szerint ugyanis, azok a fiatalok, akik a tanári pálya mellett döntöttek, ősztől két éves mesterképzésen vettek volna részt.

A jelentkezők a felkészítés alatt a kezdőtanárok fizetésének megfelelő, havi 700 lejes ösztöndíjban részesültek volna.

A képzést követően a fiatal pedagógusok vezető tanár felügyelete alatt egy éves gyakorlati tanítás után jelentkezhettek volna a tanügyi rendszerbe való felvételi vizsgára.tanarok0828

Az új szabályzat szerint azok, akiknek nem sikerült volna megfelelően teljesíteni a felmérésen, helyettesítő-tanári állást sem foglalhattak volna el a tanügyi rendszerben.

A Daniel Funeriu korábbi tanügyminiszter által megfogalmazott rendelkezést négy hónappal ezelőtt, Cătălin Baba tárcavezető mandátuma alatt foglalták bele az Országos Oktatási Törvénybe (LEN).

A terv kivitelezését azonban Ecaterina Andronescu jelenlegi tanügyminiszter kinevezésekor le is állította. ecaterina andronescu 828

Döntését azzal indokolta: nincs meg a szükséges anyagi keret ahhoz, hogy 700 lejes ösztöndíjat biztosítsanak a pedagógiai mesterképzésen résztvevő fiatalok számára, szerinte a terv nem volt eléggé kidolgozva ahhoz, hogy ősztől életbe léphessen.

Mindezek ellenére rövid idővel a tervezett képzés leállítása előtt az egyetemek számára 3000 pedagógiai mesterképzős helyett osztottak le.

A rendelkezés célja az volt, hogy biztosítsa a tanügyi rendszerbe bekerülő oktatók minőségi felkészülését.

Andronescu: a tanügyi rendszerbe bárki bekerülhet

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter azonban más terv szerint szeretne javítani a minőségen: magasabbra emelné a mércét a címzetes tanári vizsgán. A jövőre vonatkoző elképzelését kevéssel a vizsga előtt ismerette a tárcavezető.

Az idei felmérésen csak a jelentkezők felének sikerült megfelelni az elvárásoknak.

Jelenleg a fiatalok az egyetemi éveik után, ha sikeresen elvégezték a pedagógiai modult, azonnal katedrához juthatnak.

Azok, akiknek nem sikerül elérni a 7-est a címzetes tanári vizsgán, helyettesítő tanárként vállalhatnak állást.

„Azt szeretném, ha a tanügyi rendszerbe nem kerülhetnének be azok, akik 5-ös alatti jegyeket kaptak a felmérésen, inkább a doktoranduszok vállaljnak tanári állást" – fogalmazott a miniszter.

Az alacsony fizetés, a stresszes munkakörülmények és a gyakran falun lévő szabad állások viszont nem igazán lehetnek vonzóak a doktoranduszok számára.

Kimaradt?