Chilei pénzzel javítják a szatmári zsinagógát

Néhány napja állványok jelentek meg a szatmárnémeti Várdomb-utcai zsinagóga egyik oldalán. Miután néhány éve a műemléképület homlokzatát a hitközség támogatásával sikerült renoválni, ezúttal chilei segítséggel folytatják a felújítást.

Egy szatmári származású dél-amerikai vállalkozó, Leonardó Farkas Klein adott jelentősebb összeget a korábban megkezdett munkálatok folyatására. Décsei Miklós a helyi zsidó hitközség elnöke a maszol.ro-nak elmondta: Farkas a zsinagóga két külső oldalfalának és a belső padozatának javítására, valamint a mellette lévő imaház – vagyis a kiszsinagóga - mennyezetének megerősítésére nyújtott anyagi támogatást. A vállalkozó a nyáron járt Szatmárnémetiben, ekkor dőlt el mit és milyen sorrendben kellene sürgősen feljavítani.

Décsei Miklós azt is elmondta, hogy a polgármesteri hivatal semmivel nem járult hozzá a javítási munkálatok költségeinek fedezéséhez. Habár a város vezetése korábban segítséget ígért, abból semmit nem teljesített. „Az sem zavarja őket, hogy itt a belvárosban minden műemléképület kapott díszkivilágítást, csupán a zsinagógát hagyták ki. Pedig mi akár két kisebb lámpával is megelégedtünk volna!” – mondta a helyi zsidó hitközség elnöke.

Kimaradt?