A szexualitásról, tabuk nélkül, Mester Dórával

A megjelentek közül valószínűleg kevesen számítottak rá, hogy a találomra eszükbe jutó káromkodások papírra vetésére, majd felolvasására kéri majd őket a Tabuk, titkok, örömök című, péntek esti kolozsvári előadás meghívottja, Mester Dóra szexedukátor. A jelenleg Hollandiában élő magyar szakember provokatív gesztusa nem olcsó hatásvadászat volt, hiszen a szitkok futó elemzése nyilvánvalóvá tette, hogy ezek túlnyomó többsége a nemi szervekre vagy a nemi aktusra utal.

Az, hogy a szexualitás ilyen méltatlan köntösben jelenik meg a közbeszédben arra utal, bajok vannak a nemiséghez való viszonyulásunkkal, véli Mester Dóra. Elmondása szerint maga 14 évesen, egy betegség kapcsán értesült arról, hogy petefészke van, ami nem rendkívüli, a nőknek ugyanis igen felületesek az ismereteik a saját nemi szerveikről. Éppen ezért Mester Dóra előadásainak, műhelybeszélgetéseinek elmaradhatatlan kelléke a maga készítette, női nemi szervet mintázó, úgynevezett puncipárna.

A nemiséget rengeteg titkolózás és tabu övezi, s ennek betudhatóan, ahelyett, hogy az intimitás, az öröm és a boldogság forrása volna, gyakran frusztráció és szenvedés fakad belőle. Mester Dóra Kaliforniában jött rá arra, hogy a titkolózás és az elhallgatás, mindazon negatív következményekkel együtt, ami ezekből fakad, nem a szexualitás szükségszerű velejárói, amikor a San Francisco Sex Information nevű szervezetnél tanult, s olyan közegben forgolódott, ahol a szex nem volt tabu, az felszabadultan élték meg a nemiségüket, nyíltan beszéltek róla.

A szexualitás nagyszerű lehetőség arra, hogy megismerjük önmagunkat, vallja a házasságban élő szex-edukátor, aki egy öt és féléves kisfiú édesanyja. Ha figyelünk a testünkre és őszinték vagyunk önmagunkhoz, rájöhetünk, hogy bizonyos szexuális diszfunkciók arra figyelmeztetnek, problémák, gondok vannak a társunkkal, a párkapcsolatunkkal vagy az életünk valamely más aspektusával.    

„Hangosan gondolkodom a szexről” – fogalmazza meg tevékenységének lényegét Mester Dóra, aki előadásokat, képzéseket tart, cikkeket ír a nemiség témájában, a Tilos Rádióban pedig saját műsora van. A cél nem kevesebb, mint visszatalálni a testhez, a nemiséghez, hangzott el az előadás végén, melyet a meghívott egyfajta kedvcsinálónak szánt a következő nap tartandó workshopjaihoz. 

 

Kimaradt?