Fennállásának 125. évét ünnepelte a hallássérültek iskolája

Emléktáblát avattak a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájában pénteken kora délután azt követően, hogy csütörtökön érzékenyítő programokat tartottak, és jelbeszéd-kórussal lepték meg a főtér járókelőit.

Az iskola bejáratánál összegyűlt diákok, tanárok és meghívottak előtt Kiss Gabriella Csilla igazgatónő elmondta, rendkívül hálásak a pszichopedagógia úttörőinek, akik ezt az iskolát alapították és fenntartották, ahogy a Kolozs megyei főtanfelügyelőnek, Valentin Cuibusnak és helyettesének, Péter Tündének is.

Cuibus az oktatókat és elért eredményeiket illette elismeréssel, majd megjegyezte, egyszerű körülmények között, de nap mint nap dolgoznak a gyerekek esélyegyenlőségéért. Péter Tünde személyes élményeiről szólt, édesanyja ebbe az iskolába hozta a diákjait gyakorlatra, ezért ő maga is sok barátra tett szert ebben az intézményben.

Vákár István, a megyei tanács alelnöke azt a szép, barátságos környezetet méltatta, amelyben a gyerekek tanulhatnak, ugyanakkor köszönetet mondott az igazgatónőnek, a főtanfelügyelőnek és helyettesének, akikkel napi szinten tartják a kapcsolatot egy ilyen jó ügy érdekében.

A beszédeket követően leleplezték az emléktáblát, amelyen magyarul írva az áll: „1888-2013, 125 éves a hallássérült gyermekek magyar nyelvű oktatása Kolozsváron”. Végezetül a jelbeszéd-kórus megismételte csütörtöki előadását az egybegyűltek előtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?