Befagyasztják a tanévet a tanárok, ha nem emelik a bérüket

November elsejétől széleskörű sztrájkra készül a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezet, ha nem emelik a tanügyben dolgozók fizetését. A szakszervezet a tanév befagyasztásával fenyeget.

Jövő héttől a szakszervezet képviselői találkoznak a parlament tagjaival, hogy ismertessék a követeléseiket, ezzel egy időben az ország valamennyi prefekturája előtt utcára vonulnak. „Ha ez nem elég, akkor november elsejétől olyan országos szintű megmozdulásokat tartunk, amelyek január elsejéig befagyaszthatják a tanévet és lakatot tesznek a tanintézetekre” – olvasható a közleményükben.

A kilátásba helyezett tiltakozássorozat válasz Victor Ponta korábbi kijelentésére. A miniszterelnök azt mondta, nem emelik a béreket jövőre a tanügyben. Marius Nistor szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy a tanárok fizetése jelenleg 30 százalékkal kisebb, mint 2009-ben volt, azóta  valamannyi közalkalmazott bérét a 25 százalékos lefaragások előtti szintre emelték, csak a pedagógusokét nem.

A Spiru Haret Tanügyi Szakszervezet követelései között szerepel a tanügyi törvény módosítása, a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 6 százalékának a tanügyre való fordítása, külön törvény a tanügyben dolgozók fizetésének szabályozására, az oktatók, a nevelők és a kiegészítő személyzet jogállásának meghatározása. Kérik továbbá bürokrácia eltörtlését az oktatásban, a közoktatási rendszer politikamentességét és a korábban befagyasztott pedagúgusi állások meghirdetését.

A hét elején a Szabad Tanügyi Szakszervezet is bejelentette tiltakozássorozatát, követeléseik megegyeznek a Spiru Haret szakszervezetével. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?