Jelbeszéd-kórus lépett fel Kolozsvár főterén (VIDEÓ)

„Értünk egymás nyelvén, minden szó beszél, mégis másképp érted, mint ahogyan én. Más a szó, ha mondod, más ha hallgatod, nem tudná a bal kéz, mit akar a jobb” – az LGT népszerű dalát "jelelték el" csütörtökön este Kolozsvár főterén a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának tanulói. A hangszeres és énekes kíséretet az iskola tanárai biztosították, a gyerekek szülei és a barátok segítették a flashmobot.

A téren közel százan gyűltek össze az eseményre, ám a húsz fős gyerekcsapat rendkívüli előadása további érdeklődőket csalogatott közelebb. Az első akkordok felcsendülése előtt a feketébe öltözött, fehér kesztyűs művészek nyugat-európai városok hangulatát idéző pillanatképbe merevedve hívták magukra a figyelmet, majd seregbe állva indult a dal.

A refrénhez érve már mosoly jelent meg minden jelenlévő arcán, a közönségből egyesek a dallamon kívül a jelbeszédet is próbálták tanulgatni a dal szövegére: „minden ember jó, kit megtalál egy szó”.

Ám a szenzációs produkció nem ért itt véget, a megérdemelt vastaps után a gyerekeket Horváth Anna alpolgármester üdvözölte saját nyelvükön, jelbeszéddel. Köszönetét fejezte ki a hallássérült gyerekeknek, hogy a másságot, és egymás megértésének, elfogadásának üzenetét hozták a kincses város főterére.

https://www.youtube.com/watch?v=MBCFGGAz5i0&feature=youtu.be

Mint azt a maszol.ro-nak utóbb elmondta, egész délelőtt gyakorolt, és élete legrövidebb, de legtömörebb nyilvános felszólalása volt ez. „Arra kellett koncentrálnom, nehogy elhadarjam” – tette hozzá viccesen, majd hosszasan méltatta a gyerekeket, az iskolát és a benne oktató tanárokat, akik messze földön példás munkát végeznek ebben az egyedülálló erdélyi intézményben.

A téren gyülekező személyek valamennyien értettek egymás nyelvén, a kezek jártak, a fürkésző-megértő tekintetek és a szavakat némán rajzoló ajkak sokaságában érthetővé vált az ép érzékkel rendelkező emberek számára is a kirekesztettség érzése, valamint annak felismerése, hogy a kommunikációnak számos válfaja létezik és mennyire jó is az, ha értjük egymás nyelvét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?