Szükségállapotra készültek Sepsiszentgyörgyön

Csütörtök délelőtt mintegy 150 tűzoltó, mentős, rendőr, csendőr és segélyszervezetek képviselői szállták meg Sepsiszentgyörgy központját. A nagyszabású katasztrófavédelmi gyakorlat során egy elképzelt vészhelyzet forgatókönyvét gyakorolták el. A Székely Mikó Kollégiumban, a Constantin Brâncuşi Líceumban, valamint a Mikes Kelemen Líceumban földrengés következtében kialakult vészhelyzetet szimuláltak.

A katasztrófavédelmi gyakorlat célja az volt, hogy a lakosság egy esetleges vészhelyzetben felismerje a katasztrófariasztásokat és ismerje teendőit. A hatóságok kiürítették a belvárost, csendőrök és helyi rendőrök terelték ki az embereket a „veszélyeztetett” városrészből. Az elképzelt katasztrófa során a Székely Mikó Kollégium épülete „megsérült”, gyerekek rekednek az emeleteken. A készenléti felügyelőség egységei felfújható mentőpárnát helyeztek el a Székely Mikó Kollégium elé, majd az emeletről először a tűzoltók, majd néhány tanár és diák is kiugrott.

A forgatókönyv szerint hasonló csapás érte a Constantin Brâncuşi iskolát is, ott létrás autóval történt a mentés. A Mikes Kelemen Elméleti Líceum épülete csak kisebb sérüléseket szenvedett, ezért a diákok a sportpályára vonultak ki. A „sérülteket” e célból felállított sátrakba szállították ahol orvosi ellátásban részesültek, emellett egy másik sátorba rendezték be a parancsnokságot, ahová folyamatosan érkeztek be az információk, ezeket a sajtónak továbbították. Vészhelyzet esetén ugyanis nagyon fontos, hogy a rádiókon keresztül tájékoztassák a lakosságot a teendőkről.

Sepsiszentgyörgyön legutóbb 2010-ben szerveztek hasonló gyakorlatot a Szemerja negyedi Domb utcai, földrengés által veszélyeztetett tömbházak lakóinak bevonásával.

Kimaradt?