Palagáz-kitermelés: országos tiltakozások gyújtópontja Pungeşti

Győzött a palagáz-kitermelés elleni lakossági összefogás a Vaslui megye Pungeşti-en a helyi lapok csütörtöki híradása szerint. A szerda esti bukaresti szolidarizáló tüntetés eredményeként az amerikai Chevron ugyanis elszállította munkagépeit a silișteai telephelyéről.

Csütörtök reggel már nem voltak csendőrök a tiltakozások helyszínén, csak a hatósági képviselők egy kisebb csoportja látogatott ki a területre. A tiltakozók kérdéseire a hatóságok tagadták, hogy felsőbb utasításra megfélemlítően és brutálisan bántak volna a csendőrök szerdán a tüntetőkkel. Radu Renga prefektus azt nyilatkozta: nem tud róla, hogy öt ember kórházba került a terepen kapott rossz bánásmód miatt, kettejüknek pedig súlyos az állapota.  

A Vremea Nouă lap úgy véli, sem a beruházó, sem a hatóságok nem akarják a Vaslui megyei település a palagáz-kiterermelés elleni tiltakozások újabb szimbólummá változtatni, ezért okosabbnak látják, ha most leállítják a térségbe tervezett ipari kitermelő tevékenységet. A tüntetők szerint a hatóságok mostani visszavonulása csak a figyelem elterelését szolgálja, amíg lecsitulnak a kedélyek - ezért mindaddig őrséget állnak Pungeşti-en, amíg hivatalos döntés születik a beruházás leállításáról.

Bukarest: Pungeşti, veletek vagyunk!

Bukarestben eközbe szerdán este kétezernél többen gyűltek össze, hogy Victor Ponta miniszterelnök lemondását követeljék. A tiltakozók a Vaslui megyei Pungeşti településen tüntetőkkel szolidarizáltak, akik már negyedik napja tiltakoznak a Chevron vállalat által tervezett palagáz-kitermelés ellen. A fővárosi demonstrálók az Egyetem téren gyülekeztek, majd a kormány épületéhez és a Román Televízió székhelye elé vonultak, kormányellenes szlogeneket skandálva.

A bukaresti tüntetők többnyire ugyanazok köréből kerültek ki, akik immár hetek óta rendszeresen utcára vonulnak a verespataki bányakitermelés ellen. A szerda esti tiltakozó akcióra válaszul a hatóságok 100 csendőrt vezényeltek ki az Egyetem térre, akik éjfél előtt kevéssel várakoztak a térre visszaérkező, mintegy 2000 tiltakozóra.

A Vremea Nouă beszámolója szerint szerdán este a fővárosi tüntetők egy csoportja jelent meg Silisteán, valamint kolozsvári és slatinai tiltakozók is csatlakoztak. Az összegyűlt sereg sátrat vert, és eltökélt szándékuk a térségben maradni mindaddig, amíg biztosak benne, hogy a Chevron lemond a palagáz-kitermelésről. Ugyancsak szerdán késő este zárt ajtók mögött üléseztek a prefektúra, a megyei rendőrség és a megyei csendőrség, valamint a titkosszolgálat vezetői Pungeştien – írja a lap.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?