Pénzszámoló kalákát tervez Lakó Péterfi Tünde

Meghaladta a 750 kilogrammot az Erdély több településén gyűjtött aprópénz súlya, amelyet a támogatók a kétnyelvű piaci feliratok osztogatásáért megbírságolt marosvásárhelyi Lakó Péterfi Tündének juttattak el. A civil aktivista kedden újabb kétmázsányi aprópénzt vehetett át Marosvásárhelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székházában: a Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen gyűjtött 1,5 és 10 banisokat.

Lakó Péterfi Tünde az átvételkor elmondta, még mindig nem érkezett meg az Erdély-szerte gyűjtött összes aprópénz, hiszen Csíkszeredából újabb 100 kg-ot várnak a héten, további küldeményre számíthat Nagybányáról, Szatmárról, Nagyváradról, Nagykárolyból is. „Nem is tudom hirtelen felsorolni, honnan kell még érkezniük aprópénzes küldeményeknek. Ezen kívül, ha bárhová belépek, mindenhol pénzes zacskóval fogadnak” – magyarázta az újságíróknak.

Az 1500 lejre megbírságolt civil aktivista közölte, hamarosan nyilvános pénzszámoló kalákát szervez, keresi az erre alkalmas helyet. Addig is a tömbházlakásában gyűjti a pénzt, amit gondosan szétpakolt, hogy a súly ne veszélyeztesse az épületet.

Biztosra vette, hogy az összegyűlt pénz sokszorosa a kifizetendő bírságnak. "Társaimmal megegyeztünk abban, hogy az anyanyelvhasználat népszerűsítésére, és ha kell, az anyanyelvhasználat kiharcolására fordítjuk a támogatást" - nyilatkozta az MTI-nek.

Lakó Péterfi Tünde elmondta, még mindig nem kapta kézhez a bírság jegyzőkönyvét. Ezt a bírságot kiszabó helyi rendőrség november 3-ig postázhatja. "Fizikailag fáradtnak érzem magam, de lelkileg a csúcson vagyok" - nyilatkozta Lakó Péterfi Tünde, aki azt is hozzátette, az aprópénzbe kevert cédulákon megannyi bátorító üzenetet kapott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?