Felszálló ágban a Félsziget Fesztivál brandje

Felmérést készített a Max Weber Társadalomkutató Központ a marosvásárhelyi Félsziget Fesztiválon, amelyből kiderült, hogy a látogatóknak több mint fele visszatérő vendég – számolt be a vasárnapi sajtótájékoztatón Bodor László fesztiváligazgató. A négynapos rendezvény vasárnap este ért véget.

felsziget pakolnak ae

A visszatérő 60 százalék annak a bizonyítéka a szervezők szerint, hogy a Félsziget nő és erős brandnek számít. „Stabilizálódott a fesztiválozók életkora is: többségük a 20-28 évesek közül kerül ki, és ez pontosan az a célcsoport, akiknek a koncepciónk szerint a fesztivál szól" – értékelte Bodor az adatokat, hozzátéve, hogy a félszigetezők zöme egyetemi hallgató, aki Maros, Hargita, Kolozs, Bihar, Kovászna, Brassó megyéből, valamint Bukarestből érkezett.

Öt százalékra tehető a külföldi vendégek száma, akik főleg Magyarországról, Hollandiából, Németországból és Írországból jöttek.

Ákos vonzotta a legtöbb nézőt

A fesztivál szerdai nulladik napján 3 ezren, csütörtökön 17 ezren, pénteken 19 ezren, szombaton pedig 24 ezren vettek részt. A sátortábornak 3000 lakója volt és 200 autó áll a parkolójában. Ákos koncertje vonzotta a legtöbb nézőt, de a Kiss Terasz és a Freedom Music Aréna is népszerűnek bizonyult.felsziget csocso ae

A szervezők jó hírnek könyvelték el azt is, hogy nemcsak a koncerteken növekedett meg a látogatószám, hanem a sportprogramokon, a civil szervezeteket tömörítő Festival PARK-ban és a Művésztelepen is. Ezek a helyszínek mind megdöntötték korábbi látogatószám-csúcsukat.

felsziget kerek ae

Bodor László a vasárnapi sajtótájékoztatón gratulált Kolozsvárnak az Európa Ifjúsági Főváros 2015 címért folyó verseny döntőjébe kerülését. „A Félsziget Fesztivál sok sikert kíván Kolozsvárnak, és reméljük, hogy néhány év múlva két erdélyi városban, Marosvásárhelyen és Kolozsváron is európai szintű ifjúsági és kulturális programok fognak zajlani" – mondta.

Sziget-szervező: már nincs szükség segítségre

A Sziget képviseletében a sajtótájékoztatón jelen lévő Fülöp Zoltán elismerését fejezte ki a Félsziget szervezőcsapatának, amiért maguktól megoldották a szervezési kérdéseket. „A know-how átadása jól sikerült a mi csapatunk és a Félsziget szervezői között, akik kiválóan megszervezték a fesztivál idei kiadását. Tíz év tapasztalattal nincs már szükségük segítségre, de mi továbbra is fontosnak tartjuk a partneri viszony fenntartását" – mondta Fülöp Zoltán.

Hamarosan indulnak a következő Félsziget Fesztivál szervezésének előkészületei, a Sziget szervezői ugyanis elkezdik az Európában turnézó együttesek és előadók listáját feltérképezni, amit a marosvásárhelyiekkel is megoszatanak majd.

Sokan látogatták a civil falut is

Nem volt véletlen, hogy az Ákos-koncert vonzotta a legnagyobb tömeget: az idén az énekes-dalszerző és két zenésze vadonatúj produkcióval várta az érdeklődőket, akik eleinte meglepődve, majd teljes bedobással fogadták a szintirock koncertet. Ákos a leglátványosabb koncertet adta, amit valaha láthattak a fesztiválozók. Fénytechnika, vetítés és pirotechnika kísérte a jól ismert dalokat. felsziget alairas 01

A civil falu kínálta változatos program is sikernek örvendett. A Látó szépirodalmi folyóirat minden nap szerzői felolvasó délutánokat tartott, a Mikó-ügy érdekében aláírásgyűjtés folyt, a biztonságos szexről az Intim sátorban lehetett felvilágosítást kérni és beszélgetni, de lehetett a droghasználat kockázatairól vagy a HIV-fertőzésről is tájékozódni.

Ezen kívül volt hőlégballonnal utazás, csocsó, a vízmedencében a buborékban járás. Ki lehetett próbálni, milyen az űrhajósok kiképzésére használt kerék. a Művész-telepen arcfestés, kötélen járás, bikán lovaglás, élő szobrok keltették fel az érdeklődést.

Sört csapolt Kelemen Hunor

A Miért-sátorban több RMDSZ-politikus is megfordult, sört csapolt Kovács Péter, Borbély László, Markó Béla. A Félszigetet nem kerülte el Kelemen Hunor szövetségi elnök, Borboly Csaba Hargita megye önkormányzatának elnöke, vagy Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármester sem.

A fesztiválozók közül a maszol.ro-nak többen is úgy jellemezték a Félszigeten eltöltött négy napot, hogy az idei volt a legjobb, jó zene, jó programok és az időjárás is nekik kedvezett.felsziget bika ae

„Minden szempontból meg vagyok elégedve, nagyon jól éreztem magam, sátorban laktunk a barátaimmal, jó volt a sör, a kaja és főleg a zenei kínálat. Biztos, hogy jövőben is itt leszek!" – mondta a sepsiszentgyörgyi Hunor.

Cristian Szatmárról érkezett, másodszor vesz részt a Félszigeten, és ahogy mondja, most sem csalódott. „Barátokkal jöttünk és nagyon élveztük a zenét, a társaságot. Itt magyarokkal voltunk körülvéve és ez egyáltalán nem zavart, jól lehetett együtt bulizni" – mondta a román fiú.

Csaknem 80 ezren voltak a fesztiválon. Tavalyhoz képest nőtt a hétfő hajnalban véget ért marosvásárhelyi Félsziget fesztivál nézőszáma, amely elérte a 79 ezret. A múlt évben 73 ezer látogatója volt a négy napig tartó rendezvénynek. Bár nem sikerült 80 ezer fölé tornázni ezt a számot, így is hatezerrel többen látogattak a Félszigetre az idén - közölte Camelia Lepedus Sisko, a fesztivál sajtóirodájának munkatársa hétfőn az MTI-vel. A fesztivált tízedik alkalommal tartották meg, a nézőszám a szervezők szerint az előző évekhez képest olcsóbb jegyárak, a jó idő és a közönség igényeit figyelembe vevő zenei kínálat miatt alakult kedvezően.

Kimaradt?