Együtt ünnepelt a Studium Alapítvány a szülőföldön maradókkal

Kisgyerekes fiatal családok, orvosok, mérnökök, tanárok ünnepeltek a hét végén a marosvásárhelyi Trébely utca 85 szám alatti tanári lakások megépítésének 10., a szakkollégium létrejöttének 15. évfordulóján.

Az esemény a Studium Alapítvány 15-ik évfordulójára szervezett Studium-hét része volt, amikor az erdélyi magyar felsőoktatást, valamint a frissen végzett diplomásokat támogató civil szervezet jótékonysági koncertet szervezett és konferenciát tartott az egészségügyi menedzsment témájában.

Az ünnepi eseményt megtisztelte jelenlétével Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikájáért felelős helyettes államtitkára, az alapítvány lelkes támogatója, aki arról beszélt, hogy Marosvásárhely él és élni akar, van jövője a közösségnek, amely összefogással képes megőrizni az anyanyelvű oktatást, illetve ellenállni azoknak a törekvéseknek, amelyek ezt megpróbálják elsorvasztani.

Szilágyi Tibor, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar rektorhelyettese azt emelte ki beszédében, hogy a felsőoktatás legfontosabb résztvevői a diákok, akikért létrejött a Studium Alapítvány, és akik számára szakkönyvtárat rendezett be, hogy mindazokat a kiadványokat, amelyeket az egyetem könyvtára nem szerez be, használhassák.

A rendezvényen Jung János professzor, az alapítvány elnöke az elmúlt 10 év történetét foglalta össze röviden, Vass Levente alelnök pedig azt hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az itthonmaradás szempontjából, ha a frissen végzett értelmiségieknek lakás áll a rendelkezésükre, ha ezzel sikerül a fiatal családokat arra ösztönözni, hogy maradjanak a szülőföldjükön.

A Studium Alapítvány harmadik alkalommal adta át sajtódíjait azoknak az újságíróknak, akik az egészségügyről írtak, akik hozzájárultak az alapítvány és a lakosság közötti kommunikációhoz. Az írott sajtóból Bodolai Gyöngyi, a Népújság munkatársa, az elektronikus sajtóból pedig a Kolozsvári Rádió csapata - Székely Balázs, Papp Zakor András és Váradi Nagy Pál – nyerte el idén a két fődíjat.

Rezidens-díjat adtak át Koncz Szabolcs kardiológusnak, aki az idei vizsgán 897 pontot, az országban a tízedik helyet érte el. Ugyanakkor a 95 esztendős Kovács Endre professzort is kitüntették, mint a MOGYE egyik alapítóját, valamint a kiemelt támogatói díjban részesítették Répás Zsuzsannát.  

Kimaradt?