Kolozsvár az egyik legszerethetőbb város az Európai Unióban

Az európai átlagnál sokkal elégedettebbek a városukkal a kolozsváriak – derül ki az Európai Bizottság felméréséből, amely 79 város polgárait faggatta életfeltételeikről. Az „Életminőség az európai városokban” című tanulmány szerint a kolozsváriak 96 százaléka jól érzi magát a városában.

A felmérésből kiderül, hogy csak Alborg, Hamburg, Koppenhága, Oslo és Zürich polgárai elégedettebbek a városukkal, mint a kincses város lakói. Az Európai Bizottság Romániában további két város, Bukarest és Piatra Neamț polgárainak véleményére volt kíváncsi: a fővárosiak 82, a moldovaiak 95 százaléka elégedett a településével.

Kolozsvár kiemelkedően vendégszerető is: lakóinak 91 százaléka fenntartások nélkül viszonyul az idegenekhez. A kincses város polgári elégedettek a település kulturális életével, az oktatás minőségével, sőt háromnegyedük még az utak állapotával is.

Lakói szerint ugyanakkor Kolozsvár Európa egyik legbékésebb városa: csupán tíz százalékuk elégedetlen a közbiztonsággal. Bőven akad azonban a kolozsváriak szerint javítanivaló az egészségügy terén, az orvosi szolgáltatásokkal 49 százalék nagyon elégedetlen.

Kimaradt?