Nem téríti többet a közegészségügy a kútvíz vizsgálatát

A kutak vizének ingyenes vizsgálatára kérnek pénzt a háromszéki háziorvosok és a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság.

Korábban a laboratóriumokban az orvos javaslatára ingyen vizsgálták meg a vízmintát az olyan háztartásokban levő kutakból, ahol csecsemő is él, azonban a közegészségügyi hatóság körlevélben értesítette a háziorvosokat, hogy ettől a hónaptól már fizetni kell minden elemzésért, mondta el Kerekes Jenő, a Kovászna megyei Orvosi Kamara elnöke. A háziorvosok átiratban kérték a hatóságot, hogy oldja meg a finanszírozást, hiszen a 230 lejes vizsgálatot kevesen tudják kifizetni. Nicoleta Stroe, a közegészségügyi hatóság Kovászna megyei igazgatóhelyettese elmondta, az Egészségügyi Minisztérium idén egyáltalán nem folyósított pénzt a megelőző vizsgálatokra.

Vízmintát csak akkor végezhetnek ingyen, ha a gyerek már megbetegedett és keresik az okát. A Kovászna megyei Igazgatóság átiratban javasoltak a szaktárcának, hogy a jövő évi költségvetésben újra különítsenek el alapot erre a célra - magyarázta az igazgató. Kovászna Megye Tanácsa a háromszéki víz és csatornahálózat kiépítésének szükségességét évekkel ezelőtt azzal indokolta, hogy a kutak 80 százaléka szennyezett, ivásra nem alkalmas, nitriteket, nitrátokat, Coli baktériumokat tartalmaz. A közegészségügyi szakemberek szerint a jelenség oka, hogy a kutakat gyakran árterületén, vagy istállók, illemhelyek közelébe fúrják.

Kimaradt?