Kórházakat korszerűsít a kolozsvári önkormányzat, új bölcsőde is épülhet

Doepler ultrahang-készülék, valamint gyermek-videogasztroszkóp vásárlására fordíthatja a Kolozs Megyei Gyermeksürgősségi Kórház a helyi tanács csütörtöki ülésén megítélt 365 ezer lejes támogatást.

A Kolozsvári Városi Tanács rendes ülésén több mint 730 ezer lejes támogatást szavazott meg különböző egészségügyi intézmények számára: így például a rohammentő szolgálat tolóajtók beszerzésére, valamint a bejárathoz felszerelhető meleglevegő-függöny beszerelésére kapott pénzt, a Kolozsvári Egyetemi Kórház (Vasutas Kórház) pedig a fűtésrendszer felújítására. Az Urológiai és Vesetranszplantációs Intézet 150 ezer lejes támogatásban részesül, az összeget a felhalmozott adósságai törlesztésére fordíthatja.

Építkezések, utcafelújítások terveit is jóváhagyták a városi tanácsosok: a Pásztor (Pastorului) utcán építendő földalatti parkoló és a Szopori (Alexandru Vaida Voievod) úti Cartodrom szabadidőközpont terveit is megvitatták. Ugyanakkor az Arany János, Schütz János (Cișmigiu), Tompa Mihály (Nuferilor), Vasgyár (George Sephenson) utcák felújítását célzó tervezeteket is jóváhagyták a városatyák, az újraburkolást és vízelvezető-rendszer építését is magukba foglaló munkálatok jövő tavasszal el is kezdődhetnek. A Bükki (Făget) út felújítására és a Kolozsvári Városi Kórház modernizálására a Regionális Operacionális Program keretében lehívott pénzek felhasználásával kerül sor.

Újabb bölcsőde építéséről is döntött a helyi tanács: a tervek szerint a Hóstáti (Mărăști) negyedben modern, minden szabványnak megfelelő, hat nappali- és hat hálóteremmel, valamint a szükséges adminisztrációs felületekkel rendelkező bölcsőde épülhet a közeljövőben.

A helyi tanács döntése alapján megemelik a napi élelmiszertámogatás összegét a Țara Minunilor nappali foglalkoztató-központban elhelyezett gyermekek számára: gyermekenként napi 6 lejről 9 lejre nő a támogatás összege.

A tanácsosok jóváhagyták a 2013-2014-es tanév első félévének érdem- és szociális ösztöndíjasainak névsorát is. A vonatkozó határozat értelmében összesen 13 ezer diák részesül ösztöndíjban, e célból a helyi tanács még az év elején összesen 7 millió lejt különített el, ezt az összeget a csütörtöki tanácsülésen további egy millió lejjel egészítették ki.

Kimaradt?