Terrorizálja beosztottjait a Hargita megyei rendőrparancsnok?

Rendszeresen ütlegeli és terrorizálja beosztottjait Moldovan Radu-Sandu, a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség parancsnoka. Legalábbis ez a vádat tartalmazza a felügyelőség alkalmazottai körében terjedő körlevél, amelyet az elore.ro idézett csütörtökön.

A portál felidézi, hogy Moldovan Radu-Sandu ellen a rendszerváltás után bűnvádi panasz is megfogalmazódott az 1986 és 1989 között milicistaként elkövetett bűncselekményei (állítólag kínozta vallatás közben a gyanúsítottakat) miatt, ám „marosvásárhelyi ügyész barátai” segítségével elkerülte a vádemelést, sőt 2012-ben Mircea Duşa védelmi miniszter tábornokká léptette elő. A rendszerváltás előtti egyik áldozata, egy jelenleg Dallasban élő csíkszeredai férfi, Mihály András azzal vádolja Moldovant, hogy 1988-ban több milicista társával együtt félholtra verte, majd egy erdő szélére hurcolta.

A körlevél tételesen felsorolja azokat az 1989 után történt incidenseket, amelyeknek immár megyei rendőrparancsnokként Moldovan volt a főszereplője. E tanúk előtt ütlegelte 2008-ban az irodájában a csíkszeredai városi rendőrség egyik, Chiriac nevű alkalmazottját, aki áthelyezését kérte a székelyudvarhelyi rendőrségre. Mivel a rendőrtiszt erősködött, Moldovan dühbe gurult, és véresre verte. Az illető az iroda ablakához menekült, és azzal fenyegetőzött, hogy kiugrik, ha Moldovan nem hagyja békén.

Egy másik eset 2008-ban történt egy próbariadó alatt, amelyet Moldovan vezényelt le, ittas állapotban. A gyakorlat végén a csíkszeredai ortodox templom elé sorakoztatta fel a beosztottjait, és azt parancsolta nekik, hogy térden állva kérjenek bocsánatot istentől bűneikért.

A körlevél tucatnyi példát sorol fel a rendőrparancsnok kirívó, esetenként törvénybe ütköző magatartására. Emellett azzal vádolják benne Moldovant, hogy saját tulajdonú villája van Csíkszeredában, ennek ellenére a rendőrség szolgálati lakásainak egyikét használja.

Kimaradt?