Egy jó és egy rossz hír a romániai nyugdíjasoknak

A kormány jövőre 3,75 százalékkal készül emelni a nyugdíjakat – közölte hétfőn este Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter a România TV-ben. A tárcavezető tájékoztatása szerint ez az emelés lefedi az infláció mértékét és a jövő évi béremelések arányának felét. Câmpeanu ugyanakkor a minimálbér és a közalkalmazottak fizetésének növelésére is ígéretet tett.

„Több számítást is végeztünk már, várhatóan azonban az alacsony béreket emeljük a közszférában, a nagy fizetésekhez nem nyúlunk hozzá. A minimálbért is megemeljük, de nem hinném, hogy a növelés összege eléri majd a 200 lejt” – jelentette ki a miniszter. Câmpeanu arra utalt, hogy korábban a kormányfő a jelenlegi 800 lej helyett 1000 lejes minimálbért helyezett kilátásba.

A tárcavezető egy rossz hírrel is szolgált a nyugdíjasoknak. Közölte, hogy novembertől egységesen 40 lejjel csökken a járandóságuk. Ettől a hónaptól ugyanis már nem kapják meg annak az összegnek a részletét, amelyet korábban a Boc-kabinet társadalombiztosítás címén illegálisan elvett tőlük, mert az összeg törlesztése már megtörtént.

Kimaradt?