Kolozsváron és Bukarestben a legnagyobb az ateisták aránya

Kolozsváron és Bukarestben él a legtöbb ateista, derült ki a 2011-es népszámlálás adatainak összesítéséből, amelyet az incont.ro hozott nyilvánosságra hétfőn.

Az ország felekezeti térképe szerint a fővárosiak 0,43 százaléka – mintegy 8000 személy –, a kolozsváriak 0,27 százaléka – csaknem 1900 ember – vallotta magát ateistának.

Romániában 15 felekezetet tartanak számon hivatalosan, a népszámlálási kérdőíven a választható opciók között további három kategória is szerepelt: a más vallásúak, a vallás nélküliek és az ateisták.

A vallás nélküliek legnagyobb arányban Maros megyében élnek, itt 2200 ember vallotta magát vallástalannak, a lakosság 0,4 százaléka. A sorban a második Kovászna megye, ahol a lakosság 0,38 százaléka nem vallásos. Kolozs megye ebben a mezőnyben is élen jár, 0,29 százalékkal – mintegy 2000 személy.

A "más vallásúak" aránya az ország déli részén a legalacsonyabb, ahol viszont az ortodox lakosság aránya a legmagasabb, átlagban 94 százalékos.

Érdekesség, hogy Suceava megyében él a legtöbb pünkösdista. Muzulmánok gyarkorlatilag  csak Konstanca megyében élnek, más területeken az arányuk 0,04 százalék alatt van. A legtöbb római katolikus Hargita megyében él, ahol az arányuk 65 százalékos. Kovászna megye lakosságának csupán 35 százaléka katolikus, 32 százalék  református, 20 százalék ortodox vallású.

Kimaradt?