Fejpénzt fizetnek a kóbor kutyákért Lupényban

A hét elejétől a Hunyad megyei Lupényban jelentősen felértékelődtek a kóbor kutyák, a polgármester ugyanis felkérte a lakosságot, hogy vegyen részt a városban kószáló ebek begyűjtésében, ráadásul nem is ingyen - tájékoztatott kedden a Nyugati Jelen.

Minden felnőtt kutyáért 20 lejt fizet az önkormányzat, a kutyakölykökért 5 lejt adnak. Az állatokat a menhelyen kell leadni.

Cornel Resmeriţă polgármester sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, azért szánta rá magát az „alkalmi sintérek” díjazására, mivel a városban rendkívül elszaporodtak a kóbor kutyák és az utóbbi hónapokban tucatnyi embert haraptak meg. A polgármesteri hivatal egy állatvédő civilszervezettel szövetkezve létesített idén nyáron kutyamenhelyet, ahova begyűjtik a városban kószáló ebeket. Az elaltatásukat engedélyező törvény ellenére azonban Lupény elöljárója nem hajlandó elpusztítani a kutyákat.

„Két hétig tartjuk majd őket a menhelyen, és ha nem jelentkezik a gazdájuk és senki sem fogadja örökbe az állatot, akkor sterilizáljuk és szabadon engedjük. Így megakadályozhatjuk a kóbor kutyák további szaporodását” – nyilatkozta a Zsil-völgyi sajtó képviselőinek a polgármester. A polgármester korábban elmondta, hogy csak lupényi lakosoktól fogadnak el kutyákat, azaz az illetőnek személyazonosságival kell bizonyítania, hogy a városban él. A polgármester szerint ez elegendő garancia arra, hogy csak a Lupény területén kószáló ebekért fizessenek. Mint mondta, nem szívesen adna ki 20 lejt egy urikányi vagy vulkáni kóbor kutyáért.

Kimaradt?