Seres Dénes: hol vásárolhatnak élelmet a lisztérzékenyek?

Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei parlamenti képviselője a gluténérzékeny betegeknek folyósítandó állami támogatásokról érdeklődött egy, egyenesen az egészségügyi miniszternek intézett hivatalos levélben. Ezt azért tette, mert a választókörzetéből kapta a felkérést, hogy a közbeszédben lisztérzékenységnek nevezett betegségben alkalmazott élelmiszerek felől érdeklődjön, viszont a glutén az nemcsak a gabonafélékben fordul elő.

Jelenleg Romániában nagyon nehéz beszerezni a diétás étkezéshez szükséges élelmiszereket, így a gluténmentes táplálékot is, annak ellenére, hogy az ország lakosságának mintegy két százaléka szenved valamilyen gluténérzékenységben.

Mivel a nagy kereskedelmi központok nem forgalmaznak gluténmentes élelmiszereket, és rendkívül kevés az a kereskedelmi egység, ahol ezek beszerezhetőek, és az egészségügyi alapcsomag kérdése éppen közvitán van, a képviselő szerint ez a legalkalmasabb időszak a kérdés tisztázására.

A hivatalos levélben Seres a diétás étkezéshez szükséges termékek beszerzéséről és forgalmazásáról érdeklődött, illetve az említett betegségben szenvedő páciensek államtól kapott támogatásáról.

„Interpelláció formájában fordultam a szakminisztérium fele a coeliakiában vagy glutén-szenzitív enteropátiában szenvedő páciensek élelemmel történő ellátásával kapcsolatosan, hiszen Romániában nagyon kevés kereskedelmi egység forgalmaz gluténmentes táplálékot”‒ fejtette ki a Szilágy megyei RMDSZ képviselő, majd hozzátette, úgy véli, hogy az Egészségügyi Minisztériumnak nagyobb figyelmet kell fordítania erre a kérdésre és egy országos egészségügyi programot kell kidolgoznia a gluténérzékeny személyekre vonatkozóan. 

Kimaradt?