Társadalom

 • Lezuhant egy kisrepülőgép Marosvásárhelyen

  Lezuhant egy kisrepülőgép kedden délelőtt Marosvásárhelyen, a sportrepülőtér mellett, a Szabadság utca környékén – számoltak be a helyi lapok.

 • Szaladják Taikyo István zen meditációt tart Kolozsváron

  A meditáció szerepe a modern világban címmel tart előadást Szaladják „Taikyo” István magyarországi filmrendező és operatőr, a magyarországi Egy Csepp Zen közösség vezetője, szombaton, december 7-én este 19 órától a kolozsvári Gandhi Spirituális Központban (Gutinului u. 11., első emelet).

 • Még hidegebb reggelre ébredtek a székelyföldiek

  Kedd reggel mínusz 14 fokot mértek Csíkszeredában, de egész Hargita megye területén mínusz 10 fok alatt alakult a hőmérséklet – jelentették a marosvásárhelyi meteorológusok. Maroshévízen, Gyergyóalfaluban és a Bucsin tetőn mínusz 12 fokot mértek, Székelyudvarhelyen valamivel magasabb értéket: mínusz 8 Celsius fokot.

 • Kiégett egy gyerekeket szállító gépkocsi a Dónát negyedben

  Gyerekeit szállította hétfőn reggel az iskolába egy kolozsvári édesanya, amikor a Dónát-negyedbeli Onisifor Ghibu Líceum előtt kigyulladt a gépkocsija.

 • Metrót szeretne a városnak Temesvár polgármestere

  Bár még nem talált rá anyagi fedezetet, Temesvár polgármestere metrót létesítene a városban. Nicolae Robu egészen pontosan egy kisföldalattit tervez, amely összekötné a két vasútállomást a repülőtérrel és az egyik helyi mall-al.

 • Sebesültjei is vannak Pungești-i összecsapásoknak

  Több személy sürgősségi ellátásra szorult hétfőn, miután hajnalban Pungeşti-ben több száz csendőr bevetésével felszámolták a Chevron tervezett palagáz-kitermelése ellen tüntetők táborát. A kiteremelés helyszínére vezető útszakaszon leállították a forgalmat, az úton több tucat csendőr- és rendőrautó áll, a sajtó képviselőit sem engedik közelebb.

   

 • Több száz csendőrrel verték szét a tüntetést Pungeşti-ben

  A moldovai Pungeşti-ben több száz csendőr bevetésével felszámolták hétfőn hajnalban a palagáz-kitermelés ellen tüntetők táborát – jelentette az AFP hírügynökség a helyszínről.

 • Mîndruță ismét üzent a magyaroknak a román nemzeti ünnepen

  Tavaly december elsejei Facebook-bejegyzése után ismét üzent a december elsejei nemzeti ünnepen a Romániában élő kisebbségeknek Lucian Mîndruță tévés újságíró. Ezúttal a YouTube-ra feltöltött angol nyelvű videófelvételen szólt a magyarokhoz.

   

 • Vasárnap volt az Adventi Sokadalom Kolozsváron

  Az RMDSZ Kolozs megyei nőszervezete, a Kolozsvári Evangélikus Lutheránus Egyházközség és az Életfa Családsegítő Egyesület december elsején szervezte meg az Adventi Sokadalom nevet viselő vásárt. A rendezvény szervezőinek célkitűzése az volt, hogy a vásárra látogatók apraja és nagyja lehetőséget kapjon az ünnepre való ráhangolódásra.

 • Almát, narancsot, ajándékokat gyűjtenek Háromszéken

  Ajándékozzunk almát és narancsot! - elnevezésű akció keretén belül az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete a gyerekek és idősek számára december folyamán gyümölcsöt gyűjt, december elseje és huszadika között.

 • Kőrepesztő hidegre ébredtek a csíkszeredaiak

  ​Mínusz 13 Celsius fokra hűlt le a levegő hétfő reggelre Csíkszeredában a Mediafax tájékoztatása szerint.

   

 • Székely sirató emlékhelyet avattak Keresztúron

  Felavatták szombaton Székelykeresztúron a Székely sirató emlékhelyet, amellyel a két világháború helyi áldozatai előtt tiszteleg a közösség. A központi parkoló szomszédságában levő zöldövezeten elhelyezett emlékműre közel kétszáz keresztúri háborús hős neve került fel. Az ünnepségen Rafai Emil, Keresztúr polgármestere és számos elöljáró mellett jelen volt Borboly Csaba is, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

 • Barlangimentő csapat alakult a Gyilkos-tónál

  Szombaton a Gyilkos-tónál lévő hegyimentő bázisban tartotta alakuló gyűlését az a csapat, amely a megyében történő barlangi baleseteket hivatott megelőzni és hatékonyan kezelni. A tevékenységet Hargita Megye Tanácsának a Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata végzi majd.

 • Keddtől még hidegebbre fordul az időjárás

  Hétfőn az december eleji időszaknak megfelelő hőmérséklet várható az egész országban, kedden azonban erőteljesen lehűl a levegő Erdélyben is a meteorológiai előrejelzések szerint. Reggelente köd alakulhat ki, hószállingózás is elképzelhető.

 • Hál'Istennek jövőre nem december elsején kezdődik az Advent

  Nincs mit csináljunk, de hál’Istennek jövőben már hétfőre esik december elseje – látta meg a pohár teli felét a kolozsvári Szent Mihály plébániatemplom lelkésze az Advent első vasárnapi miséje után. Az este hat órakor kezdődő ceremóniát jóformán „élvezhetetlenné” tették a Románia nemzeti ünnepe alkalmából a Főtérre rendezett koncertek.

 • Kezdődik az advent, a karácsonyra készülődés időszaka

  Ma kezdődik az advent, a karácsonyra való lelki felkészülés négy vasárnapot felölelő időszaka. A történelmi magyar egyházak templomaiban egész  Kárpát-medencében advent első vasárnapjának liturgiáját tartják.

 • Ünnepeltek az önkéntesek Háromszéken

  Közel száz háromszéki ifjúsági vezető és önkéntes fiatal vett részt a IV. Háromszéki Önkéntesek bálján. Az eseményen a legfiatalabb háromszéki önkéntest, a 6 éves Kovács Dávid Ákost külön köszöntötték. December 5.-ét az 1985-ös ENSZ Közgyűlési döntés óta tartják az Önkéntesek Világnapjának. 

 • Kenyeret adományoznak rászorulóknak a futó Mikulások

  Jótékonysági Mikulás-futást szervez a marosvásárhelyi RMDSZ december 8-án, a Rózsák terén, délután 1 órától. A szaladók adományából kenyeret vásárolnak a rászorulóknak. 

 • A rácsok mögül fenyegeti a tanúkat a gyergyói ügyésznő

  A rácsok mögül halállal fenyegette az ellene valló tanúkat a hónap elején vizsgálati fogságba helyezett gyergyószentmiklósi főügyész a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádirata szerint – számoltak be szombaton a hírtelevíziók.

 • Csáki-Gál Károly a Temes megyei Önkormányzati Tanács új elnöke

  Végváron tartotta soros ülését a Temes megyei RMDSZ Önkormányzati Tanácsa pénteken. A tanácskozáson részt vett Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese, valamint Halász Ferenc megyei RMDSZ elnök és Molnár Zsolt parlamenti képviselő. A Tanács ülésén a Temes megyei RMDSZ-es önkormányzati képviselők új vezetőséget is választottak.