Felavatták a Sapientia új épületét Kolozsváron

Péntek reggel felavatták a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Tordai úti új épületét Kolozsváron. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Dávid László rektor és Tonk Márton, a Természettudományi és Művészeti Kar dékánja szalagvágását követően a történelmi egyházak képviselői mondtak áldást.

A magyarországi vendégeket Emil Boc és Horváth Anna, Kolozsvár polgármestere és alpolgármestere fogadta. A szalagavató után az ünnepi beszédeket könnyed zenével és díjazással egybekötve tartották meg.

Tonk Márton, a Természettudományi és Művészeti Kar dékánja beszédében elmondta: nevelni, embereket, közösséget, identitást építeni misszió, mára egy négyszáz fős kolozsvári akadémiai közösség bizonyítja, hogy a magyar felsőoktatás asztalára letette névjegyét az egyetem. Az oktató úgy vélekedett, nem falakat, cserepeket, kirakatokat kell felmutatniuk, hanem munkát és építkezést.

Kató Béla református püspök, a Sapientia Alapítvány elnöke elmondta, fontos, hogy az álmok a cselekvés mezejére lépjenek, és ez meg is történt most. „Régóta várunk arra, hogy Kolozsváron az erdélyi magyarság olyan intézménnyel rendelkezzen, amelyben szabadon dönthet a sorsáról”, jelentette ki, nem kendőzve azokat a nehézségeket sem, amelyek az új egyetemi épület avatásáig kísérték az útjukat. Elmondta, a város központjában több helyen kerestek megfelelő telket vagy épületet, de amikor kiderült, hogy milyen szándékkal vásárolnának, valahogyan mindig gátolták őket. A megoldást végül egy, az egyháznak visszaszolgáltatott telek adta.

Az autonómia és az önálló állami magyar felsőoktatási intézmény megvalósítása jogos követelmény, de amíg erre nem kerül sor, a Sapientia és a Partiumi Keresztény Egyetemből álló magyar egyetemi hálózat elvégzi a feladatot, vélekedett a Sapientia EMTE rektora, Dávid László.  Ugyanakkor feltette a kérdést: amellett, hogy épített örökségünket fontos ápolnunk, nem kell-e odafigyelnünk arra is, hogy új tereket létesítsünk fiatal oktatók és diákok számára?

A beszédek között kolozsvári zenekar, a Loose Neckties Society lazított a hangulaton, így a Ladánybene 27 Kell egy ház című dalát aktualizálták, azt énekelve, hogy „a Sapi-s szív örökké dobog”, és „lett egy ház a Tordai út alján”.

Semjén: a megmaradás szimbóluma a Sapientia

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta, Romániában és Magyarországon is sokan kérdezik, miért van szükség önálló magyar egyetemre, erre pedig a Sapientia, mint keresztény ihletettségű egyetem választ képes adni. Kifejtette, a magyarság megőrzése, kimunkálása és folytatása az egyetemes emberiséggel szembeni feladat, ezt segíti a magyar kormány által megvalósított nemzeti közjogi egyesítés, és a magyar intézményrendszerek erősítése.

A beszédeket követően posztumusz Bocskai-díjban részesült dr. Tonk Sándor professzor, az egyetem első rektora, az egyetemet működtető Sapientia Alapítvány első elnöke, és dr. Szilágyi Pál professzor, az egyetem volt rektora, jelenlegi rektori tanácsosa.  Post mortem tiszteletbeli professzori címet kapott dr. Bege Antal, a marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar docense, majd kiváló oktatói díjat adtak dr. Tapodi Zsuzsannának, a csíkszeredai Gazdasági és Humántudományi Kar docensének.

Eredetileg az eseményre várták Orbán Viktor miniszterelnököt is, aki azonban lábműtéten esett át hétfőn, így az egyetem új épületét avató ünnepségra a felsőoktatási intézmény korábbi tájékoztatása szerrint videóüzenettel készült.A magyar kormányfő beígért videóüzenete azonban végül nem hangzott el a rendezvényen.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?